Constantin Chiriac va deschide toate întâlnirile publice de la FITS 2017 cu un poem despre iubire
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-va-deschide-toate-intalnirile-publice-de-la-fits-2017-cu-un-poem-despre-iubire/

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, programată în perioada 9-18 iunie, va sta sub semnul iubirii, aceasta fiind tema aleasă de organizatori.

Un articol de Monica Andronescu|21 mai 2017

Artiștii din peste 72 de țări vor aduce spectacole de teatru, dans și circ, conferințe și dezbateri care se vor desfășura în numeroase spații convenționale și neconvenționale din oraș.

Pe 18 mai, Institutul Francez din București a găzduit prima conferință de presă a acestei ediții, în prezența lui Constantin Chiriac, președintele FITS. La eveniment au participat, de asemenea, Tamar Samash, ambasadorul Israelului, Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei, Urs Herren, ambasadorul Elveției, Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez București, Nigel Bellingham, directorul British Council, Yan Jianwu, consilier pe probleme de cultură al Ambasadei Republicii Populare Chineze și Ronald E. Hawkins, consilier pentru presă și cultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Baryshnikov, Wilson și Fokin, invitați de onoare

Mikhail Baryshnikov, Robert Wilson şi Valery Fokin sunt trei dintre invitaţii de onoare la ediţia din 2017 a FITS.

Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, prezintă la FITS 2017 „Brodsky/Baryshnikov”, un one-man- show în regia lui Alvis Hermanis. Spectacolul din acest an este bazat pe poeme scrise de laureatul Premiului Nobel Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, cunoscutul dansator, coregraf şi actor american.

Regizorul spectacolului a prezentat la FITS 2016 cu spectacolul „Farmecul adânc al Rusiei” şi a fost distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. Numeroasele sale premii includ Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Premiul Nestroy Preis (Austria) şi Premiul Wolf Konrad (Germania).

Spectacolul a fost nominalizat la Premiile Teatrului Letonian, categoria „Spectacolul Anului”, iar actorul a primit nominalizare, în cadrul aceleiaşi ceremonii, la categoria „Actorul Anului”.

Celebrul artist american Robert Wilson, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai teatrului contemporan, se numără și el printre invitații de onoare ai festivalului. Acesta va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale în domeniul teatrului.

Robert Wilson a primit, de-a lungul anilor, numeroase premii de excelenţă, printre care: Premiul pentru Întreaga Activitate, acordat de Institutul Goethe (2014), Premiul Olivier la categoria „Best New Opera” pentru „Einstein pe plajă” (2013), două premii Ubu şi o nominalizare la Premiile Pulitzer.

La Sibiu, în chip de omagiu pentru compozitorul revoluționar John Cage, artistul va interpreta „Lecture on Nothing”, text fundamental pentru arta experimentală din secolul XX.

Teatrul Alexandrinsky din Rusia va prezenta spectacolul „Yours, Gogol. The Last Monologue”, o incursiune în lumea lui Gogol și o meditație despre locul artistului în ziua de azi, pornind de la documente istorice și biografice.

Producția regizată de Valery Fokin, care la FITS va primi, și el, o stea pe Aleea Celebrităților, a avut premiera în luna decembrie a anului trecu.

Până azi, Fokin a creat în jur de 20 de spectacole pornind de la textele lui Gogol, concentrându-se pe teatralitatea şi analiza psihologică a actorilor. Alături de multe alte premii, în 2015, regizorul, care este şi directorul artistic al Teatrului Alexandrinsy, a fost distins cu Premiul Internaţional Gogol, iar în 2016, pentru contribuţia sa în dezvoltarea tradiţiilor teatrale din St. Petersburg, a primit Premiul Guvernului din St. Petersburg pentru Artă şi Cultură, categoria Teatru.

„Suntem foarte norocoși să spunem că-i avem pe Robert Wilson și Mikhail Baryshnikov în festival”, a declarat la București Constantin Chiriac, directorul FITS. Acesta a mai spus: „De asemenea, vom derula un program important în timpul evenimentului, American Democracies Series. Pe lângă asta, faptul că avem sprijin de la companii importante pe piața românescă, ne permite să aducem artiști valoroși, la ale căror reprezentații putem să ținem limita maximă a prețului biletelor între 10 și 20 de lei. Un exemplu în acest sens sunt spectacolele lui David Dimitri, un artist excepțional și o instituție în sine, care va susține nu mai puțin de șase reprezentații. Este un mare cadou pe care îl facem tuturor spectatorilor care nu au venit niciodată și tuturor celor care iubesc ceea ce înseamnă arta, cultura”.

Speed networking la Bursa de Spectacole

Bursa de Spectacole, o componentă importantă a FITS, vine în 2017 cu o schimbare, așa cum a anunțat tot președintele FITS:„În cadrul Bursei, am făcut un program numit speed networking. Astfel, pe parcusul a trei ore, personalități importante se vor întâlni cu toți cei care vor dori, timp de 10 minute. E o șansă unică și democrată de a le oferi dialog. Va fi, de asemenea, președintele International Society for Performing Arts (ISPA) din New York – cea mai importantă structură a industriilor creative”.
Ediția din acest an va avea ca temă „iubirea”, motiv pentru care, în deschiderea conferinței, Constantin Chiriac a citit scrisoarea lui Einstein către fiica sa, anunțând și că la această ediție va deschide toate întâlnirile publice la care va fi prezent cu câte un poem despre iubire.

„Anul trecut, când am avut momentul aniversar Shakespeare, am decis ca, la fiecare întâlnire publică, să spun câte un poem”, a spus Constantin Chiriac (…) „Având tema iubire, anul acesta, la toate prezentările publice în care voi apărea, voi spune câte un poem despre iubire”.

05
/01
/18

Spectacolul „Stă să plouă” (după o piesă scrisă și regizată de Lia Bugnar), cu Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu și Anghel Damian, se joacă la Teatrul Luni de la Green Hours.

30
/12
/17

SPECIAL Cinema-ul de autor nu a murit, aşa cum îl deplâng cinefilii nostalgici. Se fac în fiecare an multe filme foarte bune – o arată şi topul celor mai reuşite titluri de ficţiune văzute în 2017. Poate că se găsesc mai greu, dar ele există şi aşteaptă să fie descoperite.

19
/12
/17

M-am simțit întotdeauna un străin în România. Nu sunt patriot de ocazie, nu mă bat cu nicio cărămidă în piept, am văzut și munți mai înalți decât Carpații, și mări mai frumoase decât Neagra, și oameni mai luminoși și mai buni.

11
/12
/17

SPECIAL Anul 2017 nu a fost nici rău, dar nici extraordinar de bun pentru cinematografia română - nici un foarte mare film. 20 de filme de ficţiune lansate în săli, trei documentare bune, câteva prezenţe în festivaluri (însă fără Cannes), surprinzător de multe debuturi şi câţiva actori foarte tineri şi promiţători.

10
/12
/17

Anda Saltelechi a primit în acest an cele mai multe premii de interpretare feminină la diverse festivaluri importante din România, pentru rolul Francesca din one-woman show-ul „Pe jumătate cântec” de Crista Bilciu, care semnează și regia spectacolului.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

30
/10
/17

„Eu am sentimentul că mă mut. Într-un alt spațiu. Nu pot încă să-l definesc. E o nouă locuință. Toate amintirile strigă după mine să nu le uit.” Sunt cuvintele care încheie, ca un strigăt, volumul „Bricabrac” de Lucian Pintilie, pe coperta 4, ca o promisiune pentru universul nebun și genial cuprins în cele peste 700 de pagini.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

28
/09
/17

Pentru turistul care pune pentru prima dată piciorul în Asia, Thailanda e o altă planetă. Cu amestecul lui fascinant de zgârie-nori și mizerie, cu aglomerația lui teribilă, cu tuk-tuk-urile care se strecoară peste tot și trenurile suspendate, cu mâncarea preparată în plină stradă, cu aromele lui tari, cu ghirlandele de flori, cu templele ca-n povești, Bangkokul nu seamănă cu nimic.