Constantin Chiriac va deschide toate întâlnirile publice de la FITS 2017 cu un poem despre iubire
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-va-deschide-toate-intalnirile-publice-de-la-fits-2017-cu-un-poem-despre-iubire/

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, programată în perioada 9-18 iunie, va sta sub semnul iubirii, aceasta fiind tema aleasă de organizatori.

Un articol de Monica Andronescu|21 mai 2017

Artiștii din peste 72 de țări vor aduce spectacole de teatru, dans și circ, conferințe și dezbateri care se vor desfășura în numeroase spații convenționale și neconvenționale din oraș.

Pe 18 mai, Institutul Francez din București a găzduit prima conferință de presă a acestei ediții, în prezența lui Constantin Chiriac, președintele FITS. La eveniment au participat, de asemenea, Tamar Samash, ambasadorul Israelului, Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei, Urs Herren, ambasadorul Elveției, Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova, Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez București, Nigel Bellingham, directorul British Council, Yan Jianwu, consilier pe probleme de cultură al Ambasadei Republicii Populare Chineze și Ronald E. Hawkins, consilier pentru presă și cultură în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Baryshnikov, Wilson și Fokin, invitați de onoare

Mikhail Baryshnikov, Robert Wilson şi Valery Fokin sunt trei dintre invitaţii de onoare la ediţia din 2017 a FITS.

Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, prezintă la FITS 2017 „Brodsky/Baryshnikov”, un one-man- show în regia lui Alvis Hermanis. Spectacolul din acest an este bazat pe poeme scrise de laureatul Premiului Nobel Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, cunoscutul dansator, coregraf şi actor american.

Regizorul spectacolului a prezentat la FITS 2016 cu spectacolul „Farmecul adânc al Rusiei” şi a fost distins cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. Numeroasele sale premii includ Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Premiul Nestroy Preis (Austria) şi Premiul Wolf Konrad (Germania).

Spectacolul a fost nominalizat la Premiile Teatrului Letonian, categoria „Spectacolul Anului”, iar actorul a primit nominalizare, în cadrul aceleiaşi ceremonii, la categoria „Actorul Anului”.

Celebrul artist american Robert Wilson, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai teatrului contemporan, se numără și el printre invitații de onoare ai festivalului. Acesta va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale în domeniul teatrului.

Robert Wilson a primit, de-a lungul anilor, numeroase premii de excelenţă, printre care: Premiul pentru Întreaga Activitate, acordat de Institutul Goethe (2014), Premiul Olivier la categoria „Best New Opera” pentru „Einstein pe plajă” (2013), două premii Ubu şi o nominalizare la Premiile Pulitzer.

La Sibiu, în chip de omagiu pentru compozitorul revoluționar John Cage, artistul va interpreta „Lecture on Nothing”, text fundamental pentru arta experimentală din secolul XX.

Teatrul Alexandrinsky din Rusia va prezenta spectacolul „Yours, Gogol. The Last Monologue”, o incursiune în lumea lui Gogol și o meditație despre locul artistului în ziua de azi, pornind de la documente istorice și biografice.

Producția regizată de Valery Fokin, care la FITS va primi, și el, o stea pe Aleea Celebrităților, a avut premiera în luna decembrie a anului trecu.

Până azi, Fokin a creat în jur de 20 de spectacole pornind de la textele lui Gogol, concentrându-se pe teatralitatea şi analiza psihologică a actorilor. Alături de multe alte premii, în 2015, regizorul, care este şi directorul artistic al Teatrului Alexandrinsy, a fost distins cu Premiul Internaţional Gogol, iar în 2016, pentru contribuţia sa în dezvoltarea tradiţiilor teatrale din St. Petersburg, a primit Premiul Guvernului din St. Petersburg pentru Artă şi Cultură, categoria Teatru.

„Suntem foarte norocoși să spunem că-i avem pe Robert Wilson și Mikhail Baryshnikov în festival”, a declarat la București Constantin Chiriac, directorul FITS. Acesta a mai spus: „De asemenea, vom derula un program important în timpul evenimentului, American Democracies Series. Pe lângă asta, faptul că avem sprijin de la companii importante pe piața românescă, ne permite să aducem artiști valoroși, la ale căror reprezentații putem să ținem limita maximă a prețului biletelor între 10 și 20 de lei. Un exemplu în acest sens sunt spectacolele lui David Dimitri, un artist excepțional și o instituție în sine, care va susține nu mai puțin de șase reprezentații. Este un mare cadou pe care îl facem tuturor spectatorilor care nu au venit niciodată și tuturor celor care iubesc ceea ce înseamnă arta, cultura”.

Speed networking la Bursa de Spectacole

Bursa de Spectacole, o componentă importantă a FITS, vine în 2017 cu o schimbare, așa cum a anunțat tot președintele FITS:„În cadrul Bursei, am făcut un program numit speed networking. Astfel, pe parcusul a trei ore, personalități importante se vor întâlni cu toți cei care vor dori, timp de 10 minute. E o șansă unică și democrată de a le oferi dialog. Va fi, de asemenea, președintele International Society for Performing Arts (ISPA) din New York – cea mai importantă structură a industriilor creative”.
Ediția din acest an va avea ca temă „iubirea”, motiv pentru care, în deschiderea conferinței, Constantin Chiriac a citit scrisoarea lui Einstein către fiica sa, anunțând și că la această ediție va deschide toate întâlnirile publice la care va fi prezent cu câte un poem despre iubire.

„Anul trecut, când am avut momentul aniversar Shakespeare, am decis ca, la fiecare întâlnire publică, să spun câte un poem”, a spus Constantin Chiriac (…) „Având tema iubire, anul acesta, la toate prezentările publice în care voi apărea, voi spune câte un poem despre iubire”.

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

19
/10
/16

Crede că cea mai mare problemă a generației lui este că trăiește într-un context haotic. Se simte norocos că face parte din trupa lui Victor Ioan Frunză și crede că atunci când ți se întinde o mână trebuie s-o prinzi. Face teatru cu voluptate, iar cele mai recente roluri în care-l puteți vedea sunt Mozart și Tipătescu în spectacolele „Amadeus” și „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Metropolis.

20
/09
/16

Timișoara va fi Capitală europeană a culturii în anul 2021. Anunțul a fost făcut vineri și oamenii au plâns de bucurie când au aflat. Care este pulsul străzii și cum se vede „cultura” din mijlocul mulțimii?

11
/09
/16

Am fost la cinema, ba chiar la mall, să văd Sieranevada (propunerea României pentru Premiile Oscar, da?), scris și regizat de Cristi Puiu. Am plătit bilet, am luat loc în sală. Îmi place să înjur pe banii mei, da? Era o vineri și era un amurg. Nu eram douăzeci de oameni la film. Și uite care e treaba.

05
/09
/16

Pentru a înţelege mai bine cinematografia, este întotdeauna util să revenim la filmul mut, a cărui diversitate a fost remarcabilă. Acolo s-au pus bazele gramaticii vizuale, prin căutările marilor cineaşti-pioneri, aşa cum reaminteşte volumul nou apărut „Limbajul cinematografic în era filmului mut”, de Silviu Şerban.

14
/08
/16

Dragă domnule Zweig, vă scriu tocmai din Europa de Est, în anul 2016, după Hristos, pentru a vă informa că, așa cum v-ați temut, lumea a continuat să-și piardă mințile...

22
/07
/16

În Piazza Navona e cald, e torid, sunt grupuri de asiatici care zumzăie și fac poze la orice, sunt o mulțime de turiști care-și fac selfie în orice colțișor, zâmbind frumos și seducător în ecranul telefonului așezat pe bățul de selfie, ca să surprindă, desigur, și „obiectivele”, adică pe ei lângă „obiective”...

21
/06
/16

"Filmul „Poziția copilului”, , regizat de Călin Netzer, a fost foarte tulburător pentru mine. E un film despre întreaga noastră societate, despre cum ieșim dintr-un fel de a trăi și intrăm în altul, ceea ce pentru unii oameni e imposibil. A fost o onoare să fac parte din juriul care a hotărât premiul pentru acest film." - Tim Robbins