Constantin Codrescu, 85 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-codrescu-85-de-ani/

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, actorul, regizorul, scenograful, profesorul şi scriitorul Constantin Codrescu împlineşte, astăzi, 85 de ani! Teatrul Metropolis prezintă pe 27 şi 28 septembrie premiera spectacolului creştin „Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam”, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

Constantin Codrescu s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huși, județul Vaslui. A absolvit Institutul de Teatru din București în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale.

Ca profesor, a îndrumat generații de studenți la IATC București, la Institutul de teatru din Târgu-Mureș (1976-1989), iar după 1989 la Universităţi particulare de teatru şi film.

Am încercat, uneori cu mai mari împliniri, alteori cu zădărnicii să le transmit elevilor mei faptul că au o meserie care obligă enorm. Să le spun au șansa de a profesa într-o zonă sfântă – poate că sună prețios -, asemenea amvonului într-o biserică, pentru că exact așa este scena – Constantin Codrescu.

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, Constantin Codrescu a avut o carieră prolifică în teatru și film, fiind distribuit in peste 50 de filme şi in zeci de spectacole de teatru.

Constantin Codrescu, in filmul La moara cu noroc (1956)

Constantin Codrescu, in filmul La moara cu noroc (1956)

Ca regizor şi scenograf a pus în scenă numeroase piese din dramaturgia națională și universală.

În film a debutat cu rolul din „Nepoții gornistului” (regia Dinu Negreanu, 1953) și a devenit cunoscut publicului odată cu apariţia în filmul n”La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu selecționat la Festivalul de la Cannes în 1957.

În 2009 Constantin Codrescu și-a lansat un roman autobiografic, în două volume, intitulat sugestiv ”Pribeag prin viața mea”.

Baza credinței este dragostea, capacitatea de a primi și de a oferi iubire – Constantin Codrescu.

În martie 2013, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Galei Premiilor Gopo, Constantin Codrescu a fost omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate.

Foto: Constantin Codrescu – clvfilm.wordpress.co

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.