„Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziție nouă la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-daniel-rosenthal-un-artist-in-vremea-revolutiei-expozitie-noua-la-mnar/

Muzeul Naţional de Artă al României îşi aşteaptă vizitatorii la o nouă expoziţie temporară, dedicată artistului Constantin Daniel Rosenthal, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea celui care ne-a dăruit lucrările emblematice „România Revoluţionară” şi „România rupându-şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii”.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2020

Intitulată „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziția va putea fi vizitată în până în 20 februarie 2021 în Sălile Kretzulescu ale MNAR. Ea reunește 24 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, la care se adaugă 7 portrete sosite de la muzee din București și din țară, precum și dintr-o colecție particulară.

Aceasta este cea de-a doua și cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui C.D. Rosenthal la noi în țară, anunță organizatorii. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă al RSR, conținea doar 11 lucrări, fără o publicație însoțitoare.

„După cincizeci de ani de la singura expoziție dedicată lui C.D. Rosenthal, considerăm că evenimentul de față reprezintă un bun prilej atât pentru o meritată reevaluare a operei artistului în contextul tinerei arte moderne românești, cât și pentru o reflecție asupra intersecției dintre artă și politică, subiect perfect actual în toate timpurile”, a explicat Monica Enache, curatorul expoziției.

Catalogul care însoțește expoziția reunește toate lucrările artistului ce au putut fi identificate în țară și în străinătate, în colecții muzeale și particulare, unele necunoscute și nepublicate până astăzi. Cercetarea unui corpus mai vast de lucrări a prilejuit reevaluarea unor datări, identificarea unor personalități portretizate de C.D. Rosenthal, precum și propuneri de descifrare a unor elemente cu evident conținut simbolic, purtătoare de mesaje criptate, de multe ori cu certă notă conspirativă, informează MNR printr-un comunicat de presă.

Volumul include și toate scrisorile cunoscute până acum, păstrate în arhive din România – la Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Națională –, pe care artistul-revoluționar C.D. Rosenthal i le-a adresat prietenului său C.A. Rosetti, împreună cu o scrisoare către doctorul Adolf Grünau. Multe dintre aceste documente au fost descifrate și traduse în premieră cu această ocazie, iar publicarea lor integrală dezvăluie o lume și un stil de viață aproape pierdute pentru omul secolului XXI.

„De la ’48 am învățat ceea ce ar fi trebuit să învățăm cu mult înainte, vai, anume de a începe reforma cu noi înșine, înainte de a ne amesteca în treburile altora”, îi scria C.D. Rosenthal lui  C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.