„Consultații poetice” în limba română
https://www.ziarulmetropolis.ro/consultatii-poetice-in-limba-romana/

Théâtre de la Ville din Paris şi Insula 42 continuă programul „Consultaţii poetice”/ „Les consultations poétiques”, desfăşurat concomitent în mai multe spaţii europene, prin telefon. Artiştii intră în dialog cu spectatorii, iar conversaţia se încheie cu recitarea unei poezii.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2020

Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot și-au imaginat o serie de „consultări poetice”, pe care le-au oferit pe străzile din Reims și Paris. Principiul este foarte simplu: un artist vorbește cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit și se extinde la recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversație. Actorul încheie dialogul propunând o „prescripție” poetică.

În centrul crizei actuale, consultările poetice au fost reinventate pentru a se adapta situației în care trăim cu toții. Până în prezent, peste 70 de actori francezi și străini s-au reunit într-o „trupă imaginară” pentru a oferi consultații prin telefon. Printre participanții români sunt și doi binecunoscuți poeți.

Consultațiile se desfășoară în limbile greacă, spaniolă, engleză, portugheză, maghiară, wolof, beti, lingala, sango, pidgin, congo, italiană, albaneză, germană, arabă, ebraică, mandarină… și română!

Consultațiile în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42, o inițiativă a dezbaterilor culturale europene inițiată și curatoriată de Corina Șuteu la București.

Ele au loc miercuri și vineri, la ora 11:30 dimineața, cu Matéi Visniec (autor, poet), Nicoleta Lefter (actriță) și Radu Vancu (scriitor, poet și director PEN în România).

O propunere gratuită, deschisă tuturor

Înscrierea se face pe site-ul Théâtre de la Ville, iar participantul își poate alege limba de desfășurare a consultației.

Pagina de înregistrare: https://bookeo.com/consultationspoetiques

Informații despre proiect: https://www.theatredelaville-paris.com/fr/spectacles/theatre-partage/temps-forts/poetic-dialogue-in-the-languages-of-the-world

În fiecare zi au loc 30 de ore de schimburi și dialoguri în toate limbile. Începând cu 23 martie, s-au înregistrat peste 2.500 de ore petrecute la telefon și 6.600 de participanți.

O nouă inițiativă de solidaritate europeană și intelectuală

Cu ajutorul telefonului, se naște o nouă legătură poetică. Fără contactul vizual, apropierea se face prin voce și auz, iar acest lucru dă o nouă greutate cuvintelor, sunetelor, limbilor. Întâlnirea de la distanță devine o călătorie nemișcată, împărțită între două persoane, de la un capăt al firului la celălalt.

Arta colectivului de a crea legături emoționale și poetice

Imaginate de Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot împreună cu trupa de actori, consultările poetice s-au născut din dorința de a acorda o atenție deosebită locuitorilor din diferite spații, printr-un act unic de oralitate și comunicare, acela de a spune o poezie cuiva.

11
/12
/14

Artiștii vizuali Daniel Loagăr și Andrei Cornea (atelier Wood Be Nice) deschid vineri, 12 decembrie, de la ora 19.30 o nouă expoziție compusă din 20 de lucrări realizate prin tehnici care variază de la colaj clasic, grafică la transfer de imagine pe OSB și pe ziar. Expoziția este un strigăt de bucurie a celui care descoperă că este pe drumul bun și surprinde momentul ieșirii din cristalidă și a asumării sinelui.

10
/12
/14

„Cel mai frumos roman din lume", după Larry Tremblay, se joacă luni, 15 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul unteatru. Cu o notă aparte de mistic, spectacolul este o invitație pentru fiecare spectator de a descoperi lumea fermecată a lui Gabi, o adolescentă pasionată de literatură și de scris.

10
/12
/14

Se poate întâmpla să fim convinși că știm semnificația unui cuvânt și să aflăm, surprinși, că eram în eroare. Până să cunoaștem sensul corect, cu siguranță am căzut în capcanele pleonasmelor.

10
/12
/14

După o primă rundă de mare succes a celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 - 7 noiembrie 2014, violoniştii ‘’combatanţi” Liviu Prunaru (Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (Guarneri) şi “arbitrul”, pianistul Horia Mihail, sunt nerăbdători să înceapă a doua rundă, care îi va duce în cele trei principale provincii istorice ale României: Muntenia, Transilvania şi Moldova în perioada 10-19 decembrie 2014.

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.