Controversatul „American Sniper“, preferat de publicul din SUA la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/controversatul-american-sniper-preferat-de-publicul-din-sua-la-oscar/

“Lunetistul american/ American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, este lungmetrajul preferat de cei mai mulţi americani pentru câştigarea premiului Oscar pentru cel mai bun film, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Un articol de Liliana Matei|25 Ianuarie 2015

Dacă americanii de rând ar vota peliculele care să câştige premiile Academiei, “Lunetistul american/ American Sniper”, regizat de Clint Eastwood, cu Bradley Cooper în rolul principal, ar fi câştigătorul categoriei “cel mai bun film”, potrivit studiului anual despre premiile Oscar realizat de Reuters şi Ipsos.

Lungmetrajul “Lunetistul american/ American Sniper”, inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane pentru modul în care a luptat în Irak, protejându-şi colegii de arme, a fost votat de 22% dintre respondenţi drept câştigător al Oscarului pentru cel mai bun film, dintre cele opt nominalizate anul acesta, potrivit unui sondaj realizat în SUA, în perioada 16 – 23 ianuarie.

Academia de film americană a decis ca în acest an să nominalizeze doar opt lungmetraje, nu zece, la categoria “cel mai bun film”: “American Sniper”, de Clint Eastwood, “Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, “Boyhood”, de Richard Linklater, “The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, “The Imitation Game”, de Morten Tyldum, “Selma”, de Ava DuVernay, “The Theory of Everything”, de James Marsh, şi “Whiplash”, de Damien Chazelle.

Pe locul al doilea în acest sondaj se află “Selma”, un film despre Martin Luther King, regizat de Ava DuVernay. Acesta a obţinut 8 procente din partea respondenţilor.

Poziţia a treia îi revine filmului “12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, care a obţinut 4 procente.

Aproximativ jumătate dintre respondenţi (48%) au spus că nu ştiu ce peliculă ar merita să câştige premiul Oscarul pentru cel mai bun film.

Cele două filme de pe primele poziţii, “American Sniper” şi “Selma”, au reprezentat subiectul unor controverse în ultimele săptămâni.

Astfel, filmul regizat de Eastwood, aflat în prezent pe primul loc în box office-ul nord-american, a devenit un punct de dezbatere între liberali şi conservatori în ceea ce priveşte moralitatea războiului şi rolul lunetiştilor.

Pe de altă parte, “Selma” a atras critici din partea unor istorici, care au spus că în film a fost prezentat greşit rolul pe care preşedintele Lyndon B. Johnson l-a avut în lupta pentru dreptul de vot al persoanelor de culoare.

De asemenea, acest studiu a arătat că mulţi americani nu au văzut filmele nominalizate anul acesta la diverse categorii ale premiilor Oscar.

Cel mai vizionat film de către respondenţi a fost “Fata dispărută/ Gone Girl”, în regia lui David Fincher. 12% dintre respondenţi au văzut thrillerul american adaptat de Gillian Flynn pe baza romanului său omonim lansat în 2012.

“American Sniper” şi musicalul “În inima pădurii/ Into the Woods”, regizat de Rob Marshall, s-au clasat pe locul al doilea în topul celor mai vizionate filme, însumând 9 procente fiecare.

Cele două filme cu cele mai multe nominalizări la Oscar – 9 -, ” Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, regizat de Wes Anderson, şi “Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, au fost văzute de 8%, respectiv 4% dintre participanţii la sondaj.

De asemenea, 65% dintre respondenţi au declarat că nu au văzut niciunul dintre cele 15 filme listate în acest sondaj.

Cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris. Câştigătorii vor fi votaţi de aproximativ 6.100 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Studiul Reuters/ Ipsos a fost realizat online, pe un eşantion de 2.385 de americani şi are o marjă de eroare de plus/ minus 2,3 procente.

Foto din American Sniper – captură film

11
/12
/19

CRONICĂ DE FILM „Marriage Story” (2019), noul film al regizorului Noah Baumbach, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai cinemaului american independent, are toate datele pentru a se face simpatic: actori celebri și cool, un subiect cu o puternică încărcătură emoțională și o regie discretă. Este însă și un mare film?

09
/12
/19

Ajuns la ediția a 23-a, festivalulul de film studențesc CineMAiubit, care a avut loc între 3 și 7 decembrie la Cinemateca Eforie din București, a scos în prim-plan câțiva tineri cineaști foarte promițători, care merită urmăriți și de care foarte probabil vom mai auzi în anii care vin.

09
/12
/19

Muzeul Național de Artă al României invită publicul, pe 12 decembrie, de la ora 19.00, la o seară de film cu o proiecție specială: un moment rar de confesiune în care Corneliu Baba, acest pictor singuratic, a acceptat prezența celorlalți în atelierului său.

08
/12
/19

Al șaselea și ultimul sezon al dramei Vikingii a revenit, în exclusivitate, la HISTORY® cu două episoade, joi, 5 decembrie, de la ora 21:00, la doar o zi după premiera din Statele Unite. Drama crește în intensitate pe parcursul călătoriei vikingilor în locuri îndepărtate, la mii de kilometri de Kattegat, pe măsură ce aceștia vor întâlni rivali de temut și vor înfrunta consecințele morții lui Ragnar.

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

Page 1 of 25412345...102030...Last »