Coperta unei cărți – Poveştile lui Dede’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/coperta-unei-carti-povestile-lui-dedes/

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginaţiei, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbalişti din echipe şi epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieşeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câştige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iaşin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Puşkaş, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în faţă.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2016

Cum pe majoritatea nu-i văzusem jucând, era foarte ușor să-i înzestrez cu toate calitățile pe care îmi închipuiam că trebuie să le aibă un fotbalist, care joacă pentru spectacol și nu pentru bani.

Pe fotbalistul Johan Cruyff l-am cunoscut la câțiva ani după ce se lăsase de fotbal și până în 1990 nu am văzut nicio imagine în mișcare cu el. Declicul s-a produs după ce am observat o fotografie pe coperta unei cărți de Ioan Chirilă. M-a atras numărul 14. De ce să pui o fotografie cu numărul 14 pe o copertă într-o perioadă în care îmi închipuiam că fotbaliștii care contează poartă pe spate numere de la 1 la 11?

Din litere, cuvinte, fraze, articole și cărți am început să reconstruiesc în minte cariera unui jucător despre care microbiștii mai bătrâni ai familiei îmi spuneau că fost „mare, mare de tot”. Cu antrenorul Cruyff și celebrele sale replici m-am intersectat mai des și am fost cucerit de ceea ce gândea și spunea. Venea dintr-o altă lume și poate și de aceea a renunțat atât de repede la cariera de antrenor.

Chiar și într-o lume în care banul este venerat grețos, încă mai este important ce lași în urmă, fără legătură cu conturile și imobilele.  Cruyff ne-a lăsat niște driblinguri, niște pase și niște vorbe despre ceea ce înseamnă cu adevărat fotbalul. Este evident că există câteva zeci de fotbaliști olandezi care au câștigat financiar mai mult decât Cruyff, dar de câți dintrei ei își va aminti peste ani un fost copil.

Se fac multe topuri, mai mult sau mai puțin contestate, dar nu cred că există dubii în privința unui lucru: Cruyff a fost cel mai bun număr 14 din istoria acestui sport!

Mai multe poveşti marca Dede’s găsiţi pe blogul său personal – dedes.ro

Foto: Povestile lui Dede’s

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.