Coperta unei cărți – Poveştile lui Dede’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/coperta-unei-carti-povestile-lui-dedes/

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginaţiei, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbalişti din echipe şi epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieşeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câştige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iaşin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Puşkaş, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în faţă.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2016

Cum pe majoritatea nu-i văzusem jucând, era foarte ușor să-i înzestrez cu toate calitățile pe care îmi închipuiam că trebuie să le aibă un fotbalist, care joacă pentru spectacol și nu pentru bani.

Pe fotbalistul Johan Cruyff l-am cunoscut la câțiva ani după ce se lăsase de fotbal și până în 1990 nu am văzut nicio imagine în mișcare cu el. Declicul s-a produs după ce am observat o fotografie pe coperta unei cărți de Ioan Chirilă. M-a atras numărul 14. De ce să pui o fotografie cu numărul 14 pe o copertă într-o perioadă în care îmi închipuiam că fotbaliștii care contează poartă pe spate numere de la 1 la 11?

Din litere, cuvinte, fraze, articole și cărți am început să reconstruiesc în minte cariera unui jucător despre care microbiștii mai bătrâni ai familiei îmi spuneau că fost „mare, mare de tot”. Cu antrenorul Cruyff și celebrele sale replici m-am intersectat mai des și am fost cucerit de ceea ce gândea și spunea. Venea dintr-o altă lume și poate și de aceea a renunțat atât de repede la cariera de antrenor.

Chiar și într-o lume în care banul este venerat grețos, încă mai este important ce lași în urmă, fără legătură cu conturile și imobilele.  Cruyff ne-a lăsat niște driblinguri, niște pase și niște vorbe despre ceea ce înseamnă cu adevărat fotbalul. Este evident că există câteva zeci de fotbaliști olandezi care au câștigat financiar mai mult decât Cruyff, dar de câți dintrei ei își va aminti peste ani un fost copil.

Se fac multe topuri, mai mult sau mai puțin contestate, dar nu cred că există dubii în privința unui lucru: Cruyff a fost cel mai bun număr 14 din istoria acestui sport!

Mai multe poveşti marca Dede’s găsiţi pe blogul său personal – dedes.ro

Foto: Povestile lui Dede’s

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.