„Copii răi”, spectacolul Teatrului Arte dell’Anima, la Dublin
https://www.ziarulmetropolis.ro/copii-rai-spectacolul-teatrului-arte-dellanima-la-dublin/

Asociaţia Arte dell’Anima, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) prezintă, în perioada 12-13 septembrie 2016, la Axis Ballymun Centre, Dublin, spectacolul „Copii răi”, de Mihaela Michailov.

Un articol de Petre Ivan|9 septembrie 2016

Reprezentaţiile fac parte din proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”, pe care Teatrul Arte dell’Anima l-a câștigat în cadrul programului CentenArt, organizat de ICR, cu scopul de a evoca 100 de ani de la formarea României Mari.

Intrarea la cele două reprezentații prezentate la Dublin va fi gratuită.

„Copii răi” este un spectacol de teatru educațional, pe un text de Mihaela Michailov, în regia Geaninei Hergheligiu, spectacol Arte dell’Animace are ca temă principală violența în școli, temă ce se regăsește în cadrul întregului proiect „Handle with care. Itinerant social theatre”. Spectacolul a avut premiera pe data de 27 aprilie 2016, în urma primului concurs de proiecte realizat de teatru, intitulat „Anima pentru societate – Ai o idee de spectacol? Noi o producem!”.

Ulterior, spectacolul a fost selecționat la Sibiu Fringe Festival 2016. A participat apoi la prima ediție a „FITIC – Festivalul de Teatru Independent Constanța” și la cea de-a doua ediție a Festivalului „Butterfly Effect” ITF, de la Galați.  De asemenea, „Copii răi” a fost inclus în programul spectacolelor care au făcut parte din proiectul national Școala Altfel.

Proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”, inițiat de Teatrul Arte dell’Anima, își propune să abordeze și să deschidă noi arii culturale și sociale de explorare artistică. Nevoia existenței acestui proiect se regăsește în situația actuală a sistemului educațional românesc și din străinătate în ceea ce privește violența în școli. Pe lângă acest aspect, inițativa Teatrului Arte dell’Anima de a juca spectacolul „Copii răi” peste hotare vine din dorința creșterii vizibilității culturii române și, în special, a creației contemporane românești în afara graniței.
Proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”, din cadrul căruia face parte spectacolul „Copii răi”, este format din următorii membri: Ana-Maria Irimia, Raluca Jugănaru, Alin Potop (actori), Geanina Hergheligiu (regizor), Ana-Maria Nistor (specialist în studii teatrale), Alexandru Bibere (lumini și sunet), Crina Lință (manager de proiect) și Daniela Blid (asistent de proiect).

Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), Axis Ballymun Arts and Resource Centre, Dublin, Romanian Community of Ireland și beneficiază de sprijinul Ambasadei Române în Irlanda.

Deschis în iulie 2015, Teatrul Arte dell’Anima eArte dell’Animaste o instituție finanțată din fonduri proprii și reprezintă singura instituție teatrală independentă din zona Obor-Colentina a Bucureștiului.

Scopul teatrului este de a veni în întâmpinarea nevoilor tinerei generații de artiști, fiind deschis colaborărilor care potențează creativitatea, interacțiunea, conectivitatea și, nu în ultimul rând, dezvoltarea scenei artistice independente românești.

De la deschidere și până în prezent, peste 1500 de spectatori au călcat pragul teatrului, având în medie 40 de spectacole, la o capacitate de 35 locuri.

Foto: Arte dell’Anima  – artedellanima.ro/handle-care-itinerant-social-theatre

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.