Copilul rebel al Hollywoodului se întoarce
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilul-rebel-al-hollywoodului-se-intoarce/

Pentru prima oară în 45 de ani, publicul din toate colţurile lumii va avea ocazia de a vedea documentarul captivant şi intim din 1971 regizat de Lawrence Schiller şi L.M. Kit Carson, THE AMERICAN DREAMER, care îl urmăreşte pe Dennis Hopper pe culmile succesului, imediat după lansarea Easy Rider.

Un articol de Liliana Matei|10 februarie 2016

Filmul se va bucura de o lansare globală exclusivă pe serviciul de video on demand MUBI din 12 februarie, timp de 30 de zile, alături de o lansare limitată în cinematografele din UK și US.

”Călătoria din 1971 în New Mexico alături de Kit pentru filmările la THE AMERICAN DREAMER a fost o experiență de neuitat. Acum, 40 de ani mai târziu, reintrarea filmului în cinematografe și pe servicii digitale globale mi se pare incredibilă”, spune Lawrence Schiller. ”Sunt mai mult decât încântat să împărtășesc personalitatea exuberantă a lui Dennis cu o nouă generație de cinefili”.

Surprins la momentul potrivit, regizat cu îndemânare și practic necunoscut, THE AMERICAN DREAMER este documentarul anilor ’70 care ți-ai dorit întotdeauna să fi existat.

Succesul major și neașteptat al Easy Rider (1969) a dat naștere la ceea ce este considerată una dintre cele mai importante turnuri din istoria filmului, transformându-l pe rebelul patologic Dennis Hopper într-un Rege atipic al Hollywoodului pentru o zi. Următorul film al lui Hopper, The Last Movie (1971), o meditație profund personală, deși în ultimă instanță dezastruoasă, asupra sensului în cinematografie, l-a surprins afundându-se din ce în ce mai mult în excentricitate.

Pendulând între documentarea pătrunzătoare a unui artist complex (considerat unul dintre adevărații ”enfant terribles” ai Hollywoodului) în plin proces creativ, o explorare reflexivă și o explozie de tropi ai stilului vérité în cinematografie, THE AMERICAN DREAMER este un portret complex al vieții și minții uneia dintre cele mai mari voci cinematografice ale secolului 20, în punctul culminant al succesului ei artistic și comercial.

Acesta se adaugă seriei MUBI de lansări globale exclusive, care a început în octombrie 2015 cu Junun-ul lui Paul Thomas Anderson, imediat după premiera mondială de la New York Film Festival. Lansările recente includ War Work de Michael Nyman, câștigătorul Golden Leopard la Locarno – Story of My Death, de Albert Serra, și o retrospectivă Peter Bo Rappmund.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.