Coproducţie Rusia-Ucraina, câştigătoarea Festivalului internaţional de film de scurt-metraj Alter-Native
https://www.ziarulmetropolis.ro/coproductie-rusia-ucraina-castigatoarea-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-alter-native/

Juriul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, de la Târgu Mureş, a decis, în urma vizionării celor 59 de filme înscrise în concurs, din 27 de ţări, acordarea premiului festivalului coproducţiei ruso-ucrainene ‘Detalii nesemnificative ale unei întâmplări accidentale’, de Mikhail Mestetskiy.  Premiul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Juriul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, de la Târgu Mureş, a decis, în urma vizionării celor 59 de filme înscrise în concurs, din 27 de ţări, acordarea premiului festivalului coproducţiei ruso-ucrainene ‘Detalii nesemnificative ale unei întâmplări accidentale’, de Mikhail Mestetskiy.

 Premiul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native a fost oferit, sâmbătă seara, de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Alături de marele premiu al festivalului, în cadrul manifestării au mai fost oferite cinci premii: premiul Radio România Cultural a revenit producţiei ‘Luminaris’ de Juan Pablo Zaramella (Argentina), Premiul Televiziunii Erdely TV – ‘Chippendale’, de Kamila Safina (Rusia), Premiul Fundaţiei Communitas pentru cel mai bun regizor maghiar din România a fost acordat regizoarei Felméri Cecília pentru producţia ‘Minute infinite’.

Premiul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a fost acordat producţiei ‘Din spatele oglinzilor’ de Julio O. Ramos (Peru), Premiul municipiului Târgu Mureş – ‘Tram’ de Michaela Pavlatova (Franţa/Republica Cehă), iar Premiul in memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film studenţesc a revenit peliculei ‘3 zile de libertate’ de Lukasz Borowski (Polonia). Acest premiu a fost acordat de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar din România cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi de Comisionerul Educaţional al Ungariei Aari-Tamas Lajos, care a oferit tradiţionalul stilou.

Pe parcursul celor cinci zile ale festivalului, pe lângă cele 59 de scurt-metraje care au intrat în concurs în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native, organizatorii au inclus în program şi alte 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

Din program nu au lipsit nici documentarele prezentate la Festivalul One World România şi nici concertele, capul de afiş fiind Emy Dragoi, recunoscut drept ‘regele jazz-ului la acordeon’.

Acesta a evoluat pe scena Palatului Culturii cu spectacolul ‘Cineacordeon’ (Emy Dragoi plays Charlie Chaplin), proiect prin care artistul şi-a propus realizarea ilustraţiei muzicale simultane ritmului cinematografic din primele scurt-metraje mute ale lui Charlie Chaplin.

A XX-a ediţie a Festivalului Alter-Native, care se va încheia duminică seara, este organizată de Uniunea Democrată a Tineretului Maghiar (MADISZ), în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE a fost iniţiat la Târgu Mureş în 1993, de către MADISZ, fiind primul de acest gen din România.

Sursa: Agerpres

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Festivalul Naţional de Teatru prezintă în premieră în România spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca, o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

24
/09
/14

Între 12 și 21 septembrie 2014 s-a desfășurat la Teatrul de pe Lipscani festivalul “Fest pe Lipscani”, dedicat lui Horațiu Mălăele însuşi, cu ocazia împlinirii a patruzeci de primăveri artistice (împlinite, cum îi șade bine acestui actor, toamna).

24
/09
/14

Cu noul său nume, dar cu vechile convingeri că arta contemporană din România se întâmplă bine și merită promovată, galeria Pleshoo Contemporary redeschide sezonul de artă miercuri, 24 septembrie 2014, de la ora 19.30, cu un eveniment dedicat Expresionismului balcanic, pe care îl aduce în fața publicului prin patru artiști care onorează eclectismul manifest și auto-afirmarea identitară ale mișcării.

23
/09
/14

O carte există doar dacă aceasta exprimă și transmite gânduri, emoţii şi sentimente. E bine să citești despre forme și culori, geografie, rime colorate, dar parcă și mai bine este să le vezi în fața ochilor în versuri jucăușe, ușor de reținut deopotrivă pentru copii și educatori.

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

23
/09
/14

Actorul american Samuel L. Jackson vrea să lanseze, de Crăciun, un cântec interpretat de mai multe vedete, iar banii obţinuţi din vânzarea drepturilor vor fi folosiţi pentru organizaţia caritabilă One for the Boys care activează în domeniul luptei contra cancerului testicular şi de prostată.