“Coq au vin” – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/coq-au-vin-mondialul-metropolis/

Într-o lume în care semipreparatele luate din buza supermarketului fac legea, dar în care bucătarii au ajuns mari vedete TV, reţetele culinare au ajuns un fel de literatură pentru sado-masochişti.

Un articol de Dede's|1 iulie 2014

Privim mult, înghiţim aprig (în sec) şi în final ungem generos o felie de pâine cu margarină, sau zvârlim nişte ouă în tigaie, fără să mai ţinem cont de aranjarea farfuriei, de culori, texturi şi alte amănunte, de masterchefi aflaţi între două contracte cu televiziuni diferite.

Optimile de finală de luni, dar şi viitorul sfert de vineri (Franţa – Germania) m-au provocat la lectura unei reţete, şi, aproape neobişnuit pentru lumea în care trăim, am trecut de la vorbe la fapte. Când îl vezi pe Valbuena cum joacă, e imposibil să nu te gândeşti la un “Coq au vin”, o reţetă absolut clasică, cu o existenţă de peste 2500 de ani.

Se spune că, şi nu avem de ce să ne îndoim, însuşi Iulius Cezar, între două bătălii, îşi desfăta papilele gustative cu un cocoş galic tras printr-un vin de contrabandă, adus direct din viile arate de Burebista. Cum totul se transformă, se reinterpretează, se clonează, mai nou în locul cocoşilor aţoşi, gospodinele de la est şi vest de Paris au început să folosească pui de crescătorie, o jignire la adresa bucătăriei autentice. Noi nu jignim, pentru că suntem bine crescuţi, bio, la ţară.

… şi cocoşul dâmboviţean

Cocosul (actualmete) decapitat, fost in curtea lui Dede's

Cocosul (actualmete) decapitat, fost in curtea lui Dede’s

Cum aveam în frigider un cocoş adus de pe meleaguri dâmboviţene, ciugulitor de seminţe produse între Argeş şi Neajlov, procesarea lui a început în timp ce Benzema se lupta cu barele nigeriene şi s-a finalizat la ceas de taină, când Schürrle tocmai descoperea călcâiul magrebian.

În mod normal vinul, unul negru de supărare că România a ratat încă un turneu final, trebuia să înfrăgezească în prealabil cocoşul, dar cum timpul mă presa, am decis să mă fezandez pe interior, cu o jumătate de sticlă, restul fiind dedicat fostului rege al ogrăzii, care simţea nevoia unei băi calde.

La final preparatul arăta încântător, nu chiar ca în fotografiile din cartea de bucate, dar destul de aproape, ceea ce mă face să merg pe mâna francezilor. În cazul în care pronosticul îmi este dat peste cap, promit să mă bag la o cură de cârnaţi nemţeşti, udaţi cu cea mai proastă bere autohtonă.

Pentru finală am câteva reţete de mare angajament culinar, singura mare problemă ar fi să nu ne mai facă prietenii din Costa Rica vreo surpriză, pentru că, ghinion curat, am lipsit tocmai la lecţia despre gastronomia Americii Centrale.

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis şi Coq au vin – din arhiva personală a lui Dede’s

 

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)