Coregraful Mats Ek și balerina Ana Laguna, onorati de UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/coregraful-mats-ek-si-balerina-ana-laguna-onorati-de-unatc/

Coregraful suedez Mats Ek şi balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”. Ceremonia de acordare a distincţiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC „I. L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2017

„În artă, ca și în sport, există reguli. Există, însă, și diferențe majore. Dacă în sport încălcarea regulilor este eliminatorie, în artă, uneori, subminarea lor este soluția integratoare a unei noi reguli. (…) Încălcând regula, Mats Ek a fost excepția, o excepție excepțională. (…) Excepționalismul său a constat în faptul că nu a folosit povestea în felul în care aceasta structura discursul coregrafic în secolul al XIX-lea.” –  a spus prof. univ. dr. Sergiu Anghel, președintele Senatului UNATC

Ana Laguna este unul dintre puținii interpreți-creatori care ne demonstrează că dansul, spre deosebire de oricare altă artă spațial-temporală, își inventează limba în care ne vorbește concomitent cu mesajul pe care vrea să ni-l transmită. – Sergiu Anghel despre Ana Laguna.

Cei doi artiști au afirmat că îi vor da tot sprijinul profesorului Sergiu Anghel, care a inițiat un proiect de unificare a mai multor arte din dans în cadrul Uniunii Artei Coregrafice din România, „pentru a oferi unui public cât mai larg posibilitatea de a le descoperi și înțelege”.

Mats Ek

Despre Ana Laguna

Ana Laguna s-a născut în Zaragoza (Spania) și a început să studieze dansul la „Conservatorio Superior de Danza”, școală fondată de Maria de Avila, una dintre personalitățile marcante ale baletului clasic spaniol din secolul XX.

Despre Mats EK

Mats EK, născut în 1945 la Malmo (Suedia), a crescut într-o familie de artiști. El a intrat în lumea dansului relativ târziu, la vârsta de 17 ani. Pentru început, a urmat cursurile Academiei de Balet din Stockholm. Apoi, a părăsit dansul pentru 10 ani și a studiat actoria la Colegiul Marienborg, în Norrkoping.

La terminarea studiilor a lucrat ca regizor la Teatrul de Păpuși și la Teatrul Regal, în capitala Suediei. Abia în 1973 se alătură companiei fondate de mama sa, Cullberg Ballet, în calitate de coregraf și, ulterior, de director artistic (1981-1993).

Producțiile lui au fost prezentate pe cele mai importante scene ale lumii, activitatea lui artistică fiind recompensată cu importante premii, printre care: Emmy Award (pentru „Carmen”), Dance Magazine Award, Premiul „Benois de la Danse”, Olivier Award pentru Dans, Premiul „Europa” pentru Teatru.

Foto: Mats Ek & Ana Laguna – RIPARI YOUNG GROUP

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.