Coregraful Mihai Mihalcea, apreciat la un prestigios festival francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/coregraful-mihai-mihalcea-apreciat-la-un-prestigios-festival-francez/

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentaţii cu spectacolul “Realia (Bucureşti-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

Un articol de Liliana Matei|9 iunie 2015

Ecourile care au urmat celor trei reprezentatii prezentate de artistul roman nu s-au lăsat asteptate. Prezent la France Culture ca invitat în direct în cadrul emisiunii ”L’Atelier interieur” realizată de bine cunoscuta Aurelie Charon, alături de Bambi, personalitate a lumii franceze cu o istorie personală tulburătoare si de cântăreata Kamilya Jubran, Farid Fairuz/ Mihai Mihalcea si-a spus povestea legată de presiunea urmare a căreia din 2010 a abordat spațiul public într-un fel de-a dreptul surprinzător si îndrăznet.

Ficționalizandu-si biografia si plonjand în practici artistice cu mari riscuri estetice pe care le-a asumat, Farid Fairuz si-a împins propriile limite si s-a aventurat cu toată forta în încercarea de intensificare a unei prezente din care a făcut o formă de rezistentă.

După cele trei reprezentații, după mai multe interviuri acordate criticilor de dans si participarea la emisiuni în direct la France Culture si RFI, o serie de reactii si articole au început să apară în mediul de specialitate apreciind prestatia artistică a unui artist matur care jonglează subtil cu mai multe medii. În spectacolul său artistul construieste un discurs complex, necomplezent si lipsit de ipocrizie. Adresand un continut frust învelit într-o glazură de autoderiziune si lipsit de inhibitie, Farid Fairuz lansează teme fundamentale pentru ceea ce înseamnă astăzi artele spectacolului, relatia dintre public si artist, amestecul dintre realitate si fictiune, constructie si efemer. Nu lipsesc din spectacolul lui Farid Fairuz o serie de declarații ireverentioase, care încercă să scurtcircuiteze locurile comune ale artelor spectacolului.

În articolul publicat în ”Danser – canal historique”, criticul de dans Agnès Izrine subliniază că Farid Fairuz se ocupă cu finete si cu distanțare continuă de ceea ce face, transformand întregul într-un conținut sensibil si emotionant.

Totodată intentiile artistului au fost detectate si reflectate cu finete de criticul Christophe Candoni în ”Toute la Culture”, care vede în Farid Fairuz ”o revelatie singulară” si care consideră spectacolul ”Realia (București-Beirut)” o lucrare ”sensibilă si profundă”, ”un moment de deschidere si împărtășire oferit de un artist liber si autentic”. Criticul francez vede în spectacolul artistului o lucrare ”foarte sinceră, uimitoare, anarhică si ezitantă” în același timp.

“Realia (București-Beirut)” creat si interpretat de Farid Fairuz a fost programat în 26, 27 și 28 mai, la Teatrul Le Colombier din Bagnolet. Spectacolul a fost prezentat anterior la subRahova, în cadrul Festivalului Temps d’Images în Cluj-Napoca, la Dance House Limassol, precum și la Centrul Național al Dansului București, Teatrul – Alfred Ve Dvore/Motus, Praga, în cadrul Festivalului Antistatic, Sofia și la Hebbel am Ufer, Berlin.

Despre Mihai Mihalcea

În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz si lansând în spatiul public o serie de întrebări si reflecții cu privire la productia culturală, capitalism, sexualitate si religie.

Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esential în multe dintre initiativele care au condus la recunoasterea internatională a dansului contemporan romanesc si la înfiintarea unor structuri si institutii devenite repere ale acestui domeniu.

Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din Bucuresti. În 2013-1014 a fost bursier al Academiei de Artă din Berlin. În 2014 a co-curatoriat festivalul “Good Guys Only Win in Movies” la Hebbel am Ufer Berlin. A dansat si a creat spectacole si lucrări coregrafice prezentate în: Franta, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elvetia si Slovenia.

Foto: Roland Vaczi

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.