Coregraful Mihai Mihalcea, apreciat la un prestigios festival francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/coregraful-mihai-mihalcea-apreciat-la-un-prestigios-festival-francez/

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentaţii cu spectacolul “Realia (Bucureşti-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

Un articol de Liliana Matei|9 Iunie 2015

Ecourile care au urmat celor trei reprezentatii prezentate de artistul roman nu s-au lăsat asteptate. Prezent la France Culture ca invitat în direct în cadrul emisiunii ”L’Atelier interieur” realizată de bine cunoscuta Aurelie Charon, alături de Bambi, personalitate a lumii franceze cu o istorie personală tulburătoare si de cântăreata Kamilya Jubran, Farid Fairuz/ Mihai Mihalcea si-a spus povestea legată de presiunea urmare a căreia din 2010 a abordat spațiul public într-un fel de-a dreptul surprinzător si îndrăznet.

Ficționalizandu-si biografia si plonjand în practici artistice cu mari riscuri estetice pe care le-a asumat, Farid Fairuz si-a împins propriile limite si s-a aventurat cu toată forta în încercarea de intensificare a unei prezente din care a făcut o formă de rezistentă.

După cele trei reprezentații, după mai multe interviuri acordate criticilor de dans si participarea la emisiuni în direct la France Culture si RFI, o serie de reactii si articole au început să apară în mediul de specialitate apreciind prestatia artistică a unui artist matur care jonglează subtil cu mai multe medii. În spectacolul său artistul construieste un discurs complex, necomplezent si lipsit de ipocrizie. Adresand un continut frust învelit într-o glazură de autoderiziune si lipsit de inhibitie, Farid Fairuz lansează teme fundamentale pentru ceea ce înseamnă astăzi artele spectacolului, relatia dintre public si artist, amestecul dintre realitate si fictiune, constructie si efemer. Nu lipsesc din spectacolul lui Farid Fairuz o serie de declarații ireverentioase, care încercă să scurtcircuiteze locurile comune ale artelor spectacolului.

În articolul publicat în ”Danser – canal historique”, criticul de dans Agnès Izrine subliniază că Farid Fairuz se ocupă cu finete si cu distanțare continuă de ceea ce face, transformand întregul într-un conținut sensibil si emotionant.

Totodată intentiile artistului au fost detectate si reflectate cu finete de criticul Christophe Candoni în ”Toute la Culture”, care vede în Farid Fairuz ”o revelatie singulară” si care consideră spectacolul ”Realia (București-Beirut)” o lucrare ”sensibilă si profundă”, ”un moment de deschidere si împărtășire oferit de un artist liber si autentic”. Criticul francez vede în spectacolul artistului o lucrare ”foarte sinceră, uimitoare, anarhică si ezitantă” în același timp.

“Realia (București-Beirut)” creat si interpretat de Farid Fairuz a fost programat în 26, 27 și 28 mai, la Teatrul Le Colombier din Bagnolet. Spectacolul a fost prezentat anterior la subRahova, în cadrul Festivalului Temps d’Images în Cluj-Napoca, la Dance House Limassol, precum și la Centrul Național al Dansului București, Teatrul – Alfred Ve Dvore/Motus, Praga, în cadrul Festivalului Antistatic, Sofia și la Hebbel am Ufer, Berlin.

Despre Mihai Mihalcea

În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz si lansând în spatiul public o serie de întrebări si reflecții cu privire la productia culturală, capitalism, sexualitate si religie.

Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esential în multe dintre initiativele care au condus la recunoasterea internatională a dansului contemporan romanesc si la înfiintarea unor structuri si institutii devenite repere ale acestui domeniu.

Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din Bucuresti. În 2013-1014 a fost bursier al Academiei de Artă din Berlin. În 2014 a co-curatoriat festivalul “Good Guys Only Win in Movies” la Hebbel am Ufer Berlin. A dansat si a creat spectacole si lucrări coregrafice prezentate în: Franta, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elvetia si Slovenia.

Foto: Roland Vaczi

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

09
/04
/19

Documentarul „Pavarotti: Genius Is Forever”, realizat de cineastul Ron Howard (Oscar pentru „A Beautiful Mind”), va fi lansat în cinematografe pe 7 iunie. Trailerul oficial, lansat astăzi (marţi), prezintă scurte secvențe din interviuri, înregistrări din concerte şi imagini din arhiva familiei.

08
/04
/19

Ați ascultat vreodată un concert de harpă ? Vă place muzica inspirată de ritmurile pline de ”foc” ale Spaniei și ale Americii Latine? Pentru ambele întrebări răspunsul se află într-un concert de neratat pe care îl propune vineri, 12 aprilie (19.00), la Sala Radio, Orchestra Națională Radio și doi invitați speciali: MARIA BÎLDEA – care a fost aplaudată timp de peste 20 de ani alături de Orchestra Națională a Radioteleviziunii din Grecia și dirijorul grec ANASTASIOS SYMEONIDIS, director artistic al aceluiași ansamblu.

08
/04
/19

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 13 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Vasily Medvedev și Stanislav Fečo, decorul, costumele și light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.

04
/04
/19

Festivalul Internațional George Enescu și Muzeul Municipiului București (MMB) anunță lansarea parteneriatului care are ca principal obiectiv să extindă interacțiunea dintreFestival șioraș și să diversifice experiența festivalieră pentru publicul festivalului și cel bucureștean, deopotrivă.

Page 1 of 13012345...102030...Last »