Corina Boboc: „Am descoperit cât de vii şi de expresive pot deveni ţinutele pe actori“
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-boboc-am-descoperit-cat-de-vii-si-de-expresive-pot-deveni-tinutele-pe-actori/

După un an şi jumătate de practică la Doina Levintza, în teatru şi modă, Corina Boboc, studentă la Scenografie, Master, în anul 1 UNATC, absolventă UNARTE, secţia Design Vestimentar, a lansat recent cea de-a doua colecţie, NERYA, a cărei prezentare a fost doar cu actriţe.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2016

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, proaspătă absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar și studentă în anul 1, master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc în studioul fotografului Ionuț Staicu, sub forma unei ședințe foto cu public.

Fotomodelele au fost de data aceasta actrițe : Aylin Cadîr, Alexandra Poiana, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Olimpia Melinte, acompaniate de percuționistul Lucian Maxim (Orchestra Națională Radio).

Forma de prezentare originală a acestui eveniment este pusă în slujba energiei, prospețimii și bunului gust cu care își face apariția această colecție. Echipa care s-a adunat în jurul ideii Corinei este formată din artiști cunoscuți din domenii diferite, care au transformat acest performance într-un moment irepetabil.

Aceasta nu este o prezentare de modă, e un manifest pentru a  aduce oamenii mai aproape de procesul de prezentare a colecțiilor, sub forma unui performance.

Corina Boboc

Scopul acestei forme de abordare a venit din dorința de a șterge bariera sofisticată și oficială dintre catwalk și public, prin dinamismul mișcărilor, prin naturalețea actrițelor, demonstrând că hainele elegante pot fi purtate și fără ca femeia să fie ”încorsetată”. Actrițele au purtat câte doua ținute, având fiecare câte un moment de aproximativ 2 minute, în care și-au exprimat personalitatea cu ajutorul ținutelor vestimentare create de Corina Boboc.

Interviu / Corina Boboc

Cum a fost prima ta colecţie?

Anul acesta, în iulie, am lansat prima mea colecţie, Raya. Aceasta a fost lucrarea mea de licenţă, dar şi colecţia mea de debut, în care OP Art-ul se împleteşte cu moda. Prezentarea a avut loc în cadrul Galei Absolventilor UNAB, împreună cu colegii mei de la UNARTE, licenţă si master. Tocmai din acest motiv am ales să nu optez pentru fotomodele, ci pentru actriţe şi dansatoare: Alexandra Poiană, Ada Galeş, Alexandra Fasolă, Galea Bobeicu, Ioana Marchidan, Amy Rotaru şi Flavia Hojda.

Am vrut să rup monotonia prezentării de modă care a durat trei ore şi am organizat un show de 3-4 minute, în care fetele au ales să se exprime liber în functie de starea pe care ţinutele le-au inspirat-o.

RAYA - prima colecţie a Corinei Boboc

RAYA – prima colecţie a Corinei Boboc

Ce ne poţi spune despre colecţia lansată acum?

Nerya am conceput-o plecând de la o dorinţă: aceea ca femeile să se simtă confortabil atunci când merg la un eveniment şi trebuie să fie elegante. De aici s-a născut şi conceptul prezentării: o şedinţă foto cu public, acompaniată de muzica percuţionistului Lucian Maxim, pe care actriţele Aylin Cadir, Alexandra Poiană, Flavia Hojda, Crina Semciuc şi Olimpia Melinte au transformat-o într-un performance, având ca punct de plecare muzica şi starea spirit din acel moment.

Am vrut să dezvălui publicului un lucru ascuns în mod obisnuit şi l-am invitat în studioul unui fotograf, Ionuţ Staicu. Le sunt foarte recunoscătoare pentru că au acceptat propunerea mea.

Cum ai ajuns să lucrezi cu actriţe pentru prezentările de până acum?

Încă de la vârsta de 12 ani am fost înconjurată de persoane din acest domeniu, mai precis, de când sora mea, Andreea Boboc, actriţă la Teatrul Naţional din Iaşi, a intrat la facultate. Am fost fascinată de naturaleţea pe care o capătă o ţinută purtată de un actor în funcţie de problematica pe care o transmite.

Aşa am descoperit cât de vii şi de expresive pot deveni ţinutele pe actori, în comparaţie cu o simplă prezentare cu fotomodele.

Care este următorul proiect?

În acest moment lucrez la un nou spectacol de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Excelsior, unde voi realiza costumele pentru „dans-actori“, aşa cum îi numeste regizorul. Se numeşte „Emojis Play“ şi va avea premiera în luna decembrie.

img_2135 img_2346-0 img_2419 stare5 stare2

INFO

Actrițe: Aylin Cadîr, Alexandra Poiana, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Olimpia Melinte

Percuționist: Lucian Maxim

Foto: Ionuț Staicu, Marian Adochiței

Hair: Mihai Badin, George Negrisan

Make-up: Ayfer Cadîr

Pantofi: Musette

Pagina oficială Corina Boboc

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.