Corina Chiriac, 66. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-chiriac-66-la-multi-ani/

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieşită cu totul din comun. (…) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de şampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei şi o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă şi avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine şi să-mi urez singură ‘La mulţi ani! – Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreaţă şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

Un articol de Petre Ivan|26 Octombrie 2015

Corina Chiriac s-a născut la 26 octombrie 1949 la București. Fiica compozitorului Mircea Chiriac, profesor la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, a fost, de mică, familiarizată cu lumea sunetelor.

A studiat, timp de șase ani, vioara și pianul la Școala de muzică nr. 1 din București. În anul 1967, după absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, fiind colegă de generație cu: George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag sau Mircea Diaconu

A debutat la Teatrul de comedie din București, cu un rol secundar în piesa ”Sfântul” de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu.

Am fost angajată, la un moment dat, la Teatrul Giulești. Am dat concurs, m-a ajutat colegul meu Florin Zamfirescu, astăzi uriașul actor Florin Zamfirescu, — a rămas prietenul meu și îl admir și îl respect de-o viață—, m-a ajutat să dau examen la Teatrul Giulești, am luat examenul, dar nu s-a întâmplat să-mi găsească un rol în primul an și am șomat pe acolo pe coridoare. Eram extrem de tristă și de frustrată pentru că eu am fost întotdeauna o fată activă, o femeie de acțiune. În vara următoare s-a întâmplat că am fost trimisă de trei instituții diferite din România la trei festivaluri internaționale diferite. – Corina Chiriac

În viața muzicală a debutat în anul 1965, în cadrul emisiunii de televiziune ”Debuturi”, interpretând două compoziții proprii și melodia ”Pe Valea Prahovei” a lui George Grigoriu.

A revenit în muzica ușoară patru ani mai târziu, participând la concursul de televiziune ”Steaua fără nume” (1969-1970).

În 1971 a reprezentat România la Festivalul ”Cerbul de aur”, unde a obținut ”Cerbul de bronz”, cu melodiile ”Inimă nu fi de piatră” și ”Va veni o clipă”. În același an şi-a înscris numele în comedia cinematografică ”Aventuri la Marea Neagră”.

Din anul 1972 a participat la toate edițiile Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia, activitatea sa artistică muzicală intensificându-se cu înregistrări la TV și Radio, concerte.

De cântat am început nu într-o doară, ci oarecum în urma unui pariu. Colegii îmi spuneau “Hai, mă, tu nu ai curaj să cânți la Steaua fără nume!”. Eu le cântam lor la întrunirile noastre de sâmbătă seara. Unul cânta la chitară, altcineva cânta din gură, altul spunea o poezie, iar eu mă așezam la pian și le cântam șansonete franțuzești, twisturi și ce se purta prin ’68 și ’69. Ei îmi spuneau: “Bine, mă, tu care cânți așa bine de ce nu te duci și tu să apari acolo, să arăți ce poți?”. Eu am zis “Aveți dreptate”. Și cam așa era, nu prea aveam curaj la început. Și după succesul de la “Steaua fără nume” am crezut că o să cânt câțiva ani, o să apar la televizor, dar după aia “Haideți să trecem la lucruri serioase, să ne apucăm de teatru. – Corina Chiriac

Cu ocazia zilei sale de naştere, Corina Chiriac a lansat zilele acestea un dublu album – “Hai, hai lângă mine stai”, cu 20 de melodii, în totalitate noi.

Foto: Corina Chiriac – facebook

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

21
/12
/18

Undeva, cândva... Adela Marculescu și Victor Rebengiuc, cu mulți ani în urmă, pe vremea în care teatrul radiofonic reprezenta una dintre puținele bucurii ale românilor. Actrița Adela Marculescu (poate fi văzută în spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda", la TNB) a împlinit, astăzi, 80 de ani

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

26
/11
/18

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. Legendara cântăreaţă a împlinit, astăzi, 79 de ani. În cei 50 de ani de activitate „regina rock and roll-ului“, considerată  una dintre cele mai bune cântăreţe din istorie, a vândut peste 200 de milioane de albume și a fost recompensată cu opt premii Grammy.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

02
/11
/18

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.

29
/10
/18

"Nu-l costă nimic pe un om să fie blând cu un animal" - Joaquin Phoenix. Nominalizat de trei ori la Oscar pentru rolurile din Gladiator (2001), Walk the Line (2006) și The Master (2013), actorul născut în Puerto Rico a împlinit, ieri, 44 de ani. Joaquin Phoenix, cunoscut drept un activist fervent al drepturilor animalelor, este vegetarian de la vârsta de trei ani.

18
/10
/18

Casa de Producție TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriței Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuția spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

04
/10
/18

„(...) Acum, în Octombrie, la 40 de ani vreau să alerg primul meu maraton. Nu mi-e frică să greșesc, mă bucur când o fac și învăț din asta..! Iubesc teatrul și mă simt norocos că am șansa să fac ce-mi place!” – Marius Manole. Actorul despre care regretatul Radu Beligan spunea că „un astfel de talent apare o dată la 100 de ani” își serbează, astăzi, cea de-a 40-a aniversare.

10
/09
/18

„Aş prefera ca cinci persoane să-mi cunoască activitatea şi să considere că este bună, decât să mă cunoască cinci milioane de oameni şi să nu le pese de ce fac eu.” - Colin Firth. Actorul britanic, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul din ”The King’s Speech” (2011), împlinește astăzi 58 de ani.

Page 1 of 1212345...10...Last »