Corina Chiriac, 66. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-chiriac-66-la-multi-ani/

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieşită cu totul din comun. (…) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de şampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei şi o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă şi avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine şi să-mi urez singură ‘La mulţi ani! – Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreaţă şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Corina Chiriac s-a născut la 26 octombrie 1949 la București. Fiica compozitorului Mircea Chiriac, profesor la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, a fost, de mică, familiarizată cu lumea sunetelor.

A studiat, timp de șase ani, vioara și pianul la Școala de muzică nr. 1 din București. În anul 1967, după absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, fiind colegă de generație cu: George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag sau Mircea Diaconu

A debutat la Teatrul de comedie din București, cu un rol secundar în piesa ”Sfântul” de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu.

Am fost angajată, la un moment dat, la Teatrul Giulești. Am dat concurs, m-a ajutat colegul meu Florin Zamfirescu, astăzi uriașul actor Florin Zamfirescu, — a rămas prietenul meu și îl admir și îl respect de-o viață—, m-a ajutat să dau examen la Teatrul Giulești, am luat examenul, dar nu s-a întâmplat să-mi găsească un rol în primul an și am șomat pe acolo pe coridoare. Eram extrem de tristă și de frustrată pentru că eu am fost întotdeauna o fată activă, o femeie de acțiune. În vara următoare s-a întâmplat că am fost trimisă de trei instituții diferite din România la trei festivaluri internaționale diferite. – Corina Chiriac

În viața muzicală a debutat în anul 1965, în cadrul emisiunii de televiziune ”Debuturi”, interpretând două compoziții proprii și melodia ”Pe Valea Prahovei” a lui George Grigoriu.

A revenit în muzica ușoară patru ani mai târziu, participând la concursul de televiziune ”Steaua fără nume” (1969-1970).

În 1971 a reprezentat România la Festivalul ”Cerbul de aur”, unde a obținut ”Cerbul de bronz”, cu melodiile ”Inimă nu fi de piatră” și ”Va veni o clipă”. În același an şi-a înscris numele în comedia cinematografică ”Aventuri la Marea Neagră”.

Din anul 1972 a participat la toate edițiile Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia, activitatea sa artistică muzicală intensificându-se cu înregistrări la TV și Radio, concerte.

De cântat am început nu într-o doară, ci oarecum în urma unui pariu. Colegii îmi spuneau „Hai, mă, tu nu ai curaj să cânți la Steaua fără nume!”. Eu le cântam lor la întrunirile noastre de sâmbătă seara. Unul cânta la chitară, altcineva cânta din gură, altul spunea o poezie, iar eu mă așezam la pian și le cântam șansonete franțuzești, twisturi și ce se purta prin ’68 și ’69. Ei îmi spuneau: „Bine, mă, tu care cânți așa bine de ce nu te duci și tu să apari acolo, să arăți ce poți?”. Eu am zis „Aveți dreptate”. Și cam așa era, nu prea aveam curaj la început. Și după succesul de la „Steaua fără nume” am crezut că o să cânt câțiva ani, o să apar la televizor, dar după aia „Haideți să trecem la lucruri serioase, să ne apucăm de teatru. – Corina Chiriac

Cu ocazia zilei sale de naştere, Corina Chiriac a lansat zilele acestea un dublu album – „Hai, hai lângă mine stai”, cu 20 de melodii, în totalitate noi.

Foto: Corina Chiriac – facebook

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.