Cormac McCarthy şi “capodoperele literaturii americane”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cormac-mccarthy-si-capodoperele-literaturii-americane/

Considerat o capodoperă a literaturii americane, de o frumuseţe neîndurătoare precum o tragedie greacă, romanul Oraşele din cîmpie (1998), de Cormac McCarthy, a apărut şi în limba română, la editura Polirom.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Considerat o capodoperă a literaturii americane, romanul Oraşele din cîmpie (1998), de Cormac McCarthy, a apărut şi în limba română, la editura Polirom. Romanul încheie aşa-numita „Trilogie a Frontierei”, din care mai fac parte Căluţii mei, căluţi frumoşi (1992, distins cu National Book Award) şi Marea trecere (1994).

Acţiunea romanului lui Cormac McCarthy, plasată în anul 1952, urmăreşte prietenia ce se leagă între cei doi protagonişti ai scrierilor anterioare, John Grady Cole şi Billy Parham, la un ranch texan din apropierea graniţei cu Mexicul.

Viitorul lor pare din ce în ce mai nesigur într-o lume care se schimbă radical. Billy Parham se lasă atras în visul nebunesc al lui John Grady, care s-a îndrăgostit de o prostituată mexicană din Ciudad Juárez şi s-a hotărît să o elibereze din mîinile proxenetului ei şi s-o ia de nevastă. Dragostea lor se dovedeşte însă pe cît de inevitabilă, pe atît de periculoasă.

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy, un răsfăţat al editurii Polirom: Nu există ţară pentru bătrîni (2010), Meridianul sîngelui (2011), Căluţii mei, căluţi frumoşi (2011), Marea trecere (2012)

Apreciat romancier, dramaturg şi scenarist, Cormac McCarthy a abordat în scrierile sale o diversitate de genuri, de la goticul sudist la western sau la teme postapocaliptice, fiind recompensat pentru activitatea sa literară cu premii prestigioase precum National Book Award, Premiul Pulitzer, National Book Critics Circle Award sau Premiul PEN/Saul Bellow pentru întreaga creaţie artistică.

Ecranizările romanelor sale s-au bucurat de un mare succes, filmul Nu există ţară pentru bătrîni, regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen, obţinînd patru premii Oscar.

Foto cu Cormac McCarthy şi Oraşele din cîmpie – Wikipedia, Polirom

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.