Corul Madrigal, în Țările Baltice
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-in-tarile-baltice/

Corul Naţional de Cameră Madrigal îşi continuă deplasările internaţionale la începutul săptămânii viitoare în Țările Baltice (Lituania şi Letonia). Turneul va atinge, până la sfârşitul lunii octombrie, şi ţări precum China (Beijing), Austria (Viena) şi Ungaria (Budapesta).

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2014

În perioada 8-10 iulie, Corul Madrigal, ansamblu cameral fondat în 1963 de către muzicianul Marin Constantin, va susține 4 concerte în Vilnius și Riga. Evenimentele se desfășoară în cadrul Olimpiadei Internaționale a Corurilor de la Riga și a Festivalului de vară Christopher din Vilnius.

Programul pe care Corul Madrigal îl la prezenta în cadrul acestui turneu este dirijat de Anna Ungureanu și conține muzică clasică, bizantină și populară românească și universală. Turneul este susținut de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Culturii.

“După succesul pe care l-am obținut în luna mai la Bruxelles, ne pregătim de alte 5 capitale ale lumii: Vilnius, Riga, Beijing, Viena și Budapesta. Este un an plin pentru Madrigal, iar interesul din ce în ce mai crescut pentru muzica corală, în general și, pentru corul nostru, în particular, nu poate decât să ne bucure și să ne facă să călcăm cu încredere pe urmele marelui vizionar și om de cultură, cel care ne-a dat viață și care s-a îngrijit de atingerea perfecțiunii prin muzică, inegalabilul Marin Constantin.”, a declarat Maria Stoica, managerul Corului Național de Cameră Madrigal.

Corul Madrigal a fost înființat în anul 1963 de către reputatul dirijor Marin Constantin, susținând până în prezent peste 4100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor Patrimoniului imaterial UNESCO.

În cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu” (2013), Corul Madrigal a primit din partea Federației Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO din Europa și America de Nord, în semn de omagiu și recunoaștere a întregii activități desfășurate, Diploma și Trofeul UNESCO „50 de ani de excelență în patrimoniul muzical universal”.

Foto: arhiva corul madrigal

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.