Corul Madrigal în turneu la Zagreb cu Spectacolul Extraordinar „Muzica Renașterii Europene”
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-in-turneu-la-zagreb-cu-spectacolul-extraordinar-muzica-renasterii-europene/

La invitaţia Ambasadei României în Republica Croaţia, joi, 9 iunie, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, va susţine Spectacolul Extraordinar „Muzica Renaşterii Europene” în marea Sală de Concerte Vatroslav Lisinski din Zagreb.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2022

Evenimentul este dedicat aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Croația și se desfășoară sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Republica Croaţia.

„Suntem onorați de invitația Ambasadei României în Republica Croația și a Excelenței Sale, domnul Constantin-Mihail Grigorie, șeful misiunii diplomatice române de la Zagreb. Corul Madrigal continuă astfel seria de evenimente de promovare a diplomației culturale, o direcție pe care Madrigalul și-a asumat-o încă de la înființarea sa, în urma cu aproape 6 decenii. Împreună cu dirijorul Cezar Verlan vom aduce în cea mai mare și frumoasă sală de concerte a Croației sonoritatea renașterii europene muzicale, muzici din secolele al XV-lea și al XVI-lea, dar și muzica și arta Europei moderne.” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național „Madrigal – Marin Constantin” și regizorul spectacolului.

Evenimentul „Muzica Renașterii Europene al Corului Madrigal urmează linia spectacolelor-concept, pe care renumitul cor le-a abordat în ultimii ani, o direcție sincretică ce a adus laolaltă, pe lângă sonoritatea unică a ansamblului, elemente conexe de teatru, literatură, scenografie și creație video. Proiectul de la Zagreb va prezenta Renașterea europeană ca simbol, cu o punere în scenă susținută de video mapare și design de lumini, firul ideatic și muzical urmărind ilustrarea perioadei de înflorire culturală în epoca renascentistă dar și renașterea muzicală europeană contemporană.

Prima parte a programului structurat de dirijorul Cezar Verlan va include madrigale și motete compuse de Thomas Morley, Orlando di Lasso, Hans Leo Hassler, Giovanni Gastoldi, Josquin des Prés sau Johann Hermann Schein. În partea a doua, Corul Madrigal va aduce pe scenă lucrări semnate de creatori europeni contemporani precum Vytautas Miškinis, Knut Nystedt, Branko Stark sau compozitorii români Cornelia Tăutu, Alexandru Pașcanu și Grigore Cudalbu.

Regia spectacolului „Muzica Renașterii Europene” este semnată de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală aparține dirijorului Cezar Verlan. Design-ul de lumini va fi coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scîrlet.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului