Corul Madrigal lansează CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-lanseaza-cantus-mundi-pentru-ucraina/

Pe 4 martie 2022, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prin Programul Naţional Cantus Mundi, a lansat la nivel naţional programul-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA.

Un articol de |8 martie 2022

In contextul social și umanitar generat de războiul din Ucraina și a valului uriaș de refugiați sosiți în România, CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA mobilizează comunitatea de peste 10.000 de dirijori și formatori pentru a identifica și implementa soluții dedicate copiilor ucraineni refugiați, prin proiecte interactive de comunicare și integrare culturală și socială, la nivel național.

Conform datelor oficiale, în România au intrat peste 118.000 de refugiaţi ucraineni, iar 46.435 persoane au decis să rămână în ţara noastră. Dintre aceștia, peste 18.000 sunt copii, iar numărul lor crește exponențial odată cu evoluția războiului din Ucraina. Cred că este cel mai bun moment pentru a ne implica la nivelul crezului pe care fondatorul programului, dirijorul Ion Marin, l-a setat pentru acest proiect – „Muzica unește, iar limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale. Îi invităm pe toți profesorii de educație muzicală, educatori, învățători sau dirijori să ni se alăture, pentru a aduce un strop de normalitate în viața acestor copii” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În cadrul campaniei, sâmbătă, 5 martie, a avut loc prima deplasare a echipei Madrigal – Cantus Mundi la Galați. Specialiștii și formatorii Madrigal – Cantus Mundi s-au întâlnit cu echipe de tineri voluntari de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din localitate, cărora le-au furnizat seturi de materiale didactice și au lucrat cu aceștia pentru pregătirea activităților și atelierelor pentru copiii ucrainieni. Ulterior, echipa Cantus Mundi a susținut primul atelier din centrul amenajat în Compexul Studențesc al Universității „Dunărea de Jos”.

Am dorit să intervenim imediat acolo unde este nevoie și suntem extrem de bucuroși că inițiativa noastră s-a bucurat de așa un succes și în rândul voluntarilor, și la centrul pentru refugiați din Galați. Liceeni s-au implicat extraordinar atât în timpul trainingului, cât și cu copiii. Vom adapta în permanență „Ghidul de jocuri și activități muzicale pentru copiii ucraineni” și toate resursele noastre, în funcție de nevoile din teren și reacțiile pe care le primim. Una dintre mamele prezente la atelierul pentru copii ne-a spus: „Este prima dată în ultima săptămână când copiii mei s-au simțit cu adevărat copii”. De asemenea, extrem de emoționante au fost recțiile taților rămași în Ucraina, care primeau live imagini transmise de mame în timpul atelierului – Ana-Maria Rusu, profesor de muzică și formator Cantus Mundi, creatoarea Ghidului. Ana a fost prezentă la Galați împreună cu Angelica Baciu și Silvia Maxim, artiste lirice ale Corului Madrigal și formatori Cantus Mundi.

Tot pe 5 martie a avut loc și prima sesiune a webinarului „Introducere în comunicarea cu copiii în limba ucraineană”, susținută de profesioniști în cadrul campaniei.

Activitățile cu copii sunt prevăzute a fi desfășurate în Centrele sau spațiile pentru refugiați instituite pe teritoriul nostru la nivel guvernamental sau în cele create de către organizații ne-guvernamentale, inițiative de voluntariat, dar și în spații alternative, cum ar fi sediul Corul Madrigal din București, școli, grădinițe, Centre de zi etc.

Proiectele vor include, printre altele, crearea de grupuri de suport pentru copiii ucraineni, acțiuni de comunicare prin muzică și jocuri alternative, întâlniri de socializare în cadrul Centrelor de refugiați, ateliere interactive de educație muzicală și mișcare, ateliere de comunicare în limba ucraineană pentru voluntarii Cantus Mundi sau crearea de echipe de voluntari formate din copiii și tinerii români din corurile Cantus Mundi.

Voluntarii pentru programul-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA sunt invitați să se înscrie online alături de membrii comunității la LINK VOLUNTARIAT.

Specialiștii Cantus Mundi și coordonatorii zonali preiau înscrierile și dezvoltă împreună cu membrii comunității proiecte punctuale, furnizează resurse, ajustează în timp real campania și coordonează implementarea acțiunilor.

Profesioniștii Madrigal – Cantus Mundi au pregătit deja o serie de acțiuni, resurse și instrumente pentru desfășurarea eficientă a Campaniei, dintre care amintim: crearea și tipărirea materialului-suport „Ghid de jocuri și activități muzicale pentru copiii ucraineni refugiați în România”, crearea „Planului voluntarului”, pregătirea și transmiterea în țară a kit-urilor muzicale cu materiale ajutătoare, instrumente și jocuri alternative (seturi de clopoței muzicali, tuburi muzicale, partituri etc.) desfășurarea de întâlniri de formare cu voluntari pentru ajustarea campaniei, organizarea cursurilor „Introducere în comunicarea cu copii în limba ucraineană”.

Lista propunerilor și activărilor culturale și sociale în cadrul programului-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA este deschisă și va fi completată pe măsură ce situația evoluează și sunt identificate noi zone de acțiune și nevoi pentru implicare.

Programul-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA vine după intervenția culturală desfășurată pe 2 martie 2022 de către Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, care, ca un omagiu dedicat Ucrainei, a înregistrat și publicat Imnul Național al Ucrainei – „Încă nu a murit Ucraina” / ”Ще не вмерла Україна”.

Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina a fost invitată să cânte alături de Corul Madrigal, dirijat de Cezar-Mihail Verlan.

Înregistrarea materialului a fost publicată pe canalele de comunicare ale Corului Madrigal și Cantus Mundi și preluată de mass-media online și audio-vizuală.

06
/09
/14

Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Asociaţia Culturală “Pro Valores” și Radio România Cultural vă invită în perioada 4 – 12 octombrie 2014, la un regal poetico – muzical.

05
/09
/14

Radio România Muzical şi Ministerul Educaţiei Naţionale au semnat un protocol de colaborare în cadrul căruia proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" devine program naţional în şcoli, începând cu anul şcolar 2014-2015.

01
/09
/14

Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964: „Imediat dupa 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanețelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri!”

01
/09
/14

Promenada Operei 2014: un program de înaltă calitate artistică, o scenografie spectaculoasă, focuri de artificii, mii de spectatori. Toate au contribuit la succesul celui mai mare eveniment în aer liber din capitală dedicat artei lirice, organizat de Opera Naţională Bucureşti, ajuns la a opta ediţie.

31
/08
/14

Într-o serie unică de interviuri, șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și spun de ce România contează!

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.