Cosbuc, Blaga şi Marius Ţeicu – ŞTIAŢI CĂ…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosbuc-blaga-si-marius-teicu-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 9 mai s-a născut compozitorul şi solistul vocal Marius Ţeicu, autor a peste peste cinci sute de melodii de „muzică uşoară”?

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2014

Marius Ţeicu a intrat în breasla compozitorilor în 1967. Cânta în trupa Dexi, împreună cu Petre Magdin şi altii, când a încercat prima dată să compună. A devenit cunoscut în calitate de compozitor în 1971.

“Primul meu premiu important l-am primit în 1973, la Mamaia, cu piesa «Chemarea dragostei», interpretată de Adrian Romcescu, melodia care a încheiat festivalul. Atunci am debutat şi eu, în calitate de compozitor, şi Adrian ca interpret.”, spunea, într-un interviu, Marius Ţeicu.

Printre interpreţii cu care compozitorul a avut o colaborare îndelingată se numără: Angela Similea, Adrian Daminescu, Monica Anghel, Loredana Groza, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer.

Pe lângă sutele de melodii de muzică uşoară, Marisu Ţeicu a semnat partiturile muzicale pentru filme de lung metraj, filme muzicale, musicaluri pentru copii, show-uri de televiziune, spectacole de revista, operetă, etc.

Tot într-o zi de 9 mai:

1502: Cristofor Columb a părăsit Spania pentru cea de-a patra și ultima călătorie către „Lumea Nouă”.

1877: Mihail Kogălniceanu citește în Adunarea Deputaților Declarația de Independență a României. Această zi va deveni Ziua Independenței în România.

1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

1979: La cea de–a XII–a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului – performanță unică în istoria competiției.

1994: Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud.

S-au născut:

1740: Giovanni Paisiello, compozitor italian (d. 1816)

1883: José Ortega y Gasset, filosof, scriitor spaniol (d. 1955)

1895: Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof și eseist român (d. 1961)

1939: Ion Țiriac, jucător român de tenis, om de afaceri

schiller

Friedrich Schiller (10 noiembrie 1759 – 9 mai 1805)

1945: Marius Țeicu, compozitor român

1949: Billy Joel, muzician american

1962: Dave Gahan, muzician englez, vocalist trupa „Depeche Mode”

1970: Daniela Silivaș, gimnastă româncă

S-au stins din viaţă

1805: Friedrich von Schiller, dramaturg, poet, prozator, estetician și istoric literar german (n. 1759)

1918: George Coșbuc, poet român (n. 1866)

1966: Alfred Mendelsohn, compozitor, pedagog și dirijor (n. 1910)

MELODIA ZILEI – Personal Jesus, Depeche Mode.
Dave Gahan, solistul trupei Depeche Mode, împlineşte astăzi 52 de ani. Single-ul Personal Jesus, primul extras de pe albumul “Violator”, a fost lansat in Marea Britanie în august 1989. Inspirat de cartea Priscillei Presley, “Elvis and Me”, melodia a fost compusă de Martin Gore, devenind unul dintre cele mai cunoscute cântece ale trupei, inclus pe lista celor mai mari 100 de hituri din toate timpurile.
Anterior lansării, în ziarele din Anglia au fost postate reclame care anunţau doar atât: „Your own personal Jesus”. Reclamele au fost completate apoi cu un număr de telefon la care, dacă sunai, puteai asculta în întregime cel mai recent single Depeche Mode.

Foto: Cosbuc, Blaga şi Marius Ţeicu – wikipedia

18
/03
/16

Născut într-o zi de 18 martie (1899), Ion Fintesteanua fost tenor până să ajungă actor. De mic copil viitorul artist s-a jucat de-a teatrul, în mahalaua bucureşteană Lăzureanu. Avea 17 ani când România a intrat în Primul Război Mondial. S-a refugiat la Iaşi cu un prieten, unde a intrat ca tenor în corul Societăţii Române de Operă. Tot în refugiu, Maria Ventura, Tony Bulandra şi Ion Manolescu jucau la Teatrul Naţional ieşean “Marşul nupţial”. Pentru că actorul care interpreta rolul “şefului de orchestră” se îmbolnăveşte, cineva îşi aminteşte de tânărul tenor – “e unul de la operă pe aici, care face pe artistul şi recită versuri prin spitale, cu răniţii”. Finteşteanu este luat pe sus, pudrat pe păr să pară mai bătrân şi…

17
/03
/16

Într-o zi de 17 martie (1883) se năştea Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), „cel mai paradoxal scriitor român“ cum l-a numit George Pruteanu. Urmuz  va fi  judecător în Dobrogea, iar după război se va apuca să scrie, numai pentru a-și distra frații și surorile, parodiind cu false automatisme academismul prozei curente.

10
/03
/16

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul și Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

04
/03
/16

În urmă cu 39 de ani, într-o zi de 4 martie, înceta din viaţă Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români. În acea seară, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,3 grade Richter a făcut mii de victime, printre care şi numeroşi artişti şi oameni de cultură, distrugând totodată multe din clădirile Bucureştiului.

01
/03
/16

Într-o zi de 1 martie se năştea Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, autor al Amintirilor din copilărie. După  ce, timp de 12 ani, a slujit ca preot la diferite biserici din Iaşi, a fost exclus definitiv din rândurile clerului, pe motiv că: ”și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia, s-a tuns ca un mirean şi multe altele”.

25
/02
/16

Într-o zi de 25 februarie a încetat din viaţă Duiliu Zamfirescu, romancier, dramaturg, poet şi om politic, autorul romanelor din Ciclul Comăneștenilor. Tot într-o zi de 25 februarie se năşteau Carlo Goldoni, cunoscutul dramaturg și libretist italian din Veneția şi Enrico Caruso, unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei.

24
/02
/16

într-o zi de 24 februarie (1960) începea "procesul intelectualilor mistico-legionari", acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpați erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt. Deși au fost mai mulți scriitori condamnați în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu "Jurnalul fericirii".

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

04
/02
/16

Într-o zi de 4 februarie se năştea actorul de comedie Norman Wisdom. Acesta  a debutat ca entertainer profesionist la vârsta de 31 de ani și a avut o ascensiune fulminantă. Și-a descoperit talentul în armata britanică, unde era toboșar în fanfara militară. Tot aici a învățat să călărească, a devenit campion la box (categoria muscă) și a învățat să cânte la trompetă și clarinet. După stagiul militar, a devenit șofer de taxi și operator de telefonie. Charlie Chaplin spunea despre Norman că este clovnul său preferat.

02
/02
/16

Într-o zi de 2 februarie (1996) s-a stins din viață actorul, regizorul, cântăreţul, coregraful, dansatorul și producător de film american Gene Kelly. Cunoscut mai cu seamă pentru rolul din Singin' in the Rain, Kelly a fost una din forţele majore ale filmelor muzicale ale Hollywood-ului anilor ’40-‘50. În 1999, American Film Institute l-a numit pe Gene Kelly “unul dintre cei mai importanţi actori ai tuturor timpurilor”.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.