Cosbuc, Blaga şi Marius Ţeicu – ŞTIAŢI CĂ…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosbuc-blaga-si-marius-teicu-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… într-o zi de 9 mai s-a născut compozitorul şi solistul vocal Marius Ţeicu, autor a peste peste cinci sute de melodii de „muzică uşoară”?

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2014

Marius Ţeicu a intrat în breasla compozitorilor în 1967. Cânta în trupa Dexi, împreună cu Petre Magdin şi altii, când a încercat prima dată să compună. A devenit cunoscut în calitate de compozitor în 1971.

“Primul meu premiu important l-am primit în 1973, la Mamaia, cu piesa «Chemarea dragostei», interpretată de Adrian Romcescu, melodia care a încheiat festivalul. Atunci am debutat şi eu, în calitate de compozitor, şi Adrian ca interpret.”, spunea, într-un interviu, Marius Ţeicu.

Printre interpreţii cu care compozitorul a avut o colaborare îndelingată se numără: Angela Similea, Adrian Daminescu, Monica Anghel, Loredana Groza, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer.

Pe lângă sutele de melodii de muzică uşoară, Marisu Ţeicu a semnat partiturile muzicale pentru filme de lung metraj, filme muzicale, musicaluri pentru copii, show-uri de televiziune, spectacole de revista, operetă, etc.

Tot într-o zi de 9 mai:

1502: Cristofor Columb a părăsit Spania pentru cea de-a patra și ultima călătorie către „Lumea Nouă”.

1877: Mihail Kogălniceanu citește în Adunarea Deputaților Declarația de Independență a României. Această zi va deveni Ziua Independenței în România.

1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

1979: La cea de–a XII–a ediție a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câștigat, pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut și intră în posesia trofeului – performanță unică în istoria competiției.

1994: Nelson Mandela a fost ales drept primul președinte de culoare al Africii de Sud.

S-au născut:

1740: Giovanni Paisiello, compozitor italian (d. 1816)

1883: José Ortega y Gasset, filosof, scriitor spaniol (d. 1955)

1895: Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof și eseist român (d. 1961)

1939: Ion Țiriac, jucător român de tenis, om de afaceri

schiller

Friedrich Schiller (10 noiembrie 1759 – 9 mai 1805)

1945: Marius Țeicu, compozitor român

1949: Billy Joel, muzician american

1962: Dave Gahan, muzician englez, vocalist trupa „Depeche Mode”

1970: Daniela Silivaș, gimnastă româncă

S-au stins din viaţă

1805: Friedrich von Schiller, dramaturg, poet, prozator, estetician și istoric literar german (n. 1759)

1918: George Coșbuc, poet român (n. 1866)

1966: Alfred Mendelsohn, compozitor, pedagog și dirijor (n. 1910)

MELODIA ZILEI – Personal Jesus, Depeche Mode.
Dave Gahan, solistul trupei Depeche Mode, împlineşte astăzi 52 de ani. Single-ul Personal Jesus, primul extras de pe albumul “Violator”, a fost lansat in Marea Britanie în august 1989. Inspirat de cartea Priscillei Presley, “Elvis and Me”, melodia a fost compusă de Martin Gore, devenind unul dintre cele mai cunoscute cântece ale trupei, inclus pe lista celor mai mari 100 de hituri din toate timpurile.
Anterior lansării, în ziarele din Anglia au fost postate reclame care anunţau doar atât: „Your own personal Jesus”. Reclamele au fost completate apoi cu un număr de telefon la care, dacă sunai, puteai asculta în întregime cel mai recent single Depeche Mode.

Foto: Cosbuc, Blaga şi Marius Ţeicu – wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.