„Così fan tutte” de Mozart, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosi-fan-tutte-de-mozart-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18:30 spectacolul „Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2019

Regia poartă semnătura lui John Fulljames, scenografia a fost realizată de către Dick Bird, iar coregrafia de către Tim Claydon. Lighting design-ul a fost realizat de către Bruno Poet. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Din dorința de a face cunoscută muzica lui Mozart într-o ambianță contemporană, de a o apropia de publicul tânăr, regizorul John Fulljames și scenograful Dick Bird au adus acțiunea operei „Così fan tutte” în zilele noastre, rezolvând într-un mod inspirat și anumite detalii impuse de acțiunea libretului. Povestea se desfășoară într-un interval de 12 ore, de după-amiază până a doua zi dimineață, într-un singur loc, la o nuntă. Spectacolul începe cu petrecerea nupțială, dar nu orice fel de petrecere, ci una caracterizată de un dress code aparte: costume din secolul al XVIII-lea, specifice epocii în care a trăit Mozart, în stilul modei lansate de regina Maria Antoaneta. Spectatorii sunt plasați într-un mediu militare, deoarece personajele principale masculine ale operei sunt soldați. O nuntă într-o atmosferă cazonă constituie astfel prilejul pentru farsa care declanșează acțiunea operei.

Prin această soluție, regizorul și scenograful reușesc să trensforme personajele în oameni ai zilelor noastre și, în același timp, să păstreze ambientul rococo în care se derulează farsa din opera lui Mozart. Întreaga acțiune se petrece conform regulilor dramaturgiei clasice, dând astfel un anumit ritm acțiunii, mai alert, specific comediei. Tranzițiile de la atmosfera rococo la costumul contemporan – invenție eminamente regizorală – devin o nouă sursă de comic în spectacol.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro .

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.