„Così fan tutte” de Mozart, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosi-fan-tutte-de-mozart-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18:30 spectacolul „Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2019

Regia poartă semnătura lui John Fulljames, scenografia a fost realizată de către Dick Bird, iar coregrafia de către Tim Claydon. Lighting design-ul a fost realizat de către Bruno Poet. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Din dorința de a face cunoscută muzica lui Mozart într-o ambianță contemporană, de a o apropia de publicul tânăr, regizorul John Fulljames și scenograful Dick Bird au adus acțiunea operei „Così fan tutte” în zilele noastre, rezolvând într-un mod inspirat și anumite detalii impuse de acțiunea libretului. Povestea se desfășoară într-un interval de 12 ore, de după-amiază până a doua zi dimineață, într-un singur loc, la o nuntă. Spectacolul începe cu petrecerea nupțială, dar nu orice fel de petrecere, ci una caracterizată de un dress code aparte: costume din secolul al XVIII-lea, specifice epocii în care a trăit Mozart, în stilul modei lansate de regina Maria Antoaneta. Spectatorii sunt plasați într-un mediu militare, deoarece personajele principale masculine ale operei sunt soldați. O nuntă într-o atmosferă cazonă constituie astfel prilejul pentru farsa care declanșează acțiunea operei.

Prin această soluție, regizorul și scenograful reușesc să trensforme personajele în oameni ai zilelor noastre și, în același timp, să păstreze ambientul rococo în care se derulează farsa din opera lui Mozart. Întreaga acțiune se petrece conform regulilor dramaturgiei clasice, dând astfel un anumit ritm acțiunii, mai alert, specific comediei. Tranzițiile de la atmosfera rococo la costumul contemporan – invenție eminamente regizorală – devin o nouă sursă de comic în spectacol.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro .

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.