Cosmin Matei şi Petre-Emanuel Ghergu prezintă „Universul uman“ la Cafeneaua Légère
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmin-matei-si-petre-emanuel-ghergu-prezinta-universul-uman-la-cafeneaua-legere/

Cafeneaua Légère şi 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziţia intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artişti vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experienţă pe simezele bucureştene.

Un articol de Andrada Văsii|19 iunie 2013

Cafeneaua Légère și 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziția intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artiști vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experiență pe simezele bucureştene.

Condus de o nemărginită sete lăuntrică pentru descoperirea universului uman, Cosmin Matei propune lucrări plasate în două etape diferite ale maturizării sale artistice: povestea sensibilă a începutului oricărui cuplu, dragostea umană magică și eternă, pe de o parte, dar și profunzimea operei lui Dante, „Divina Comedie“, în care persoanjele sunt supuse multor obstacole, pe de altă parte.

Ambele teme descoperă frământările umane văzute prin ochii plasticianului și transpuse cu mare acuitate în opere ce folosesc un limbaj plastic racordat armonios și echilibrat, iar jocul dintre pozițiv și negativ, dintre închis şi deschis aduc un plus de originalitate compozițiilor artistului.

Un univers bivalent

Universul uman văzut de Petre-Emanuel Ghergu se manifestă pe două planuri: cel terestru, al iubirii ce se manifestă în interiorul cuplului, dar și planul ceresc, cel prin care Creatorul își exprimă zilnic iubirea față de oameni. Compozițiile tânărului artist vizual sunt încărcate de un profund simbolism teologic. Astfel, cei doi tineri plasticieni reușesc să creeze un dialog.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.