Cosmina Stratan – povestea unui succes nesperat
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmina-stratan-povestea-unui-succes-nesperat/

Cosmina Stratan şi-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune şi i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câştiga un premiu la Cannes. Nu ştia că peste doar câţiva ani sub îndrumarea aceluiaşi regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Un articol de Monica Andrei|12 februarie 2014

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

La Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în fiecare an sunt invitaţi zece tineri actori talentaţi din Europa care au debutat în film şi au laut premii. Anul acesta printre cei zece invitați a fost selectată și Cosmina Stratan, românca primind trofeul “European Shooting Stars 2014”.

Cosmina Stratan

Cosmina Stratan pe scurt

Cosmina intra în sală ca orice spectator normal, fascinată de ceea ce vede pe scenă. Drumul ei s-a derulat în salturi spectaculoase şi neuitat: de la Teatrul Metropolis, la UNATC, apoi la Cannes.

În 2008 a fost admisă la secţia actorie a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

Apoi a urmat şcoala masterală din cadrul aceleaşi universităţi, la clasa profesorului Gelu Colceag.

Între timp a primit premiul pentru interpretare feminină la cea de-a 65-a ediţii a Festivalului International de Film de la Cannes, în 2012, pentru rolul din “După dealuri”, debutul ei în film.

În același an, la Gala Metropolis, primea Diplomă de onoare pentru cel mai spectaculos salt profesional.

Teatrul Metropolis și admiterea la Actorie

“Lucram la Antena 3 şi eram reporter. Veneam la Teatrul Metropolis când aveam timp, cu mare drag.

Din decizia mea de a da la Facultatea de Actorie a făcut parte şi venirea la Teatrul Metropolis, pentru că era unul dintre teatrele pe care le frecventam cel mai mult, pentru spectacolele din repertoriu.

Am intrat în teatru pe vremea când erau schele. Era unul dintre locurile unde atmosfera a fost şi este diferită, faţă de celelalte teatre.

Spectacole ca: „Hamlet”, „Jocul de-a adevărul”, le-am văzut de mai multe ori. Apoi, mi-a venit ideea să dau admitere la Facultatea de Teatru.

Cosmina Stratan

Nu prea m-am pregătit pentru examenul de actorie pentru că lucram. Nu aveam timp liber prea mult. Eram hotărâtă să încerc.

Mi-am spus că dacă este drumul meu, reuşesc! Vroiam să merg la admitere neinfluenţată de păreri, teorii, sfaturi.

Surpriza a fost, că am intrat la clasa prof. Florin Zamfirescu, iar apoi am continuat masterul la clasa Gelu Colceag. Aveam cursuri de zi şi am renunţat la locul de muncă.”, povestește Cosmina Stratan

Întâlnirea cu Mungiu

„Pe Cristian Mungiu l-am întâlnit prima dată când şi-a lansat filmul “4 luni, 3 săptămâni si 2 zile”. L-am cunoscut în urma interviului solicitat, pentru că luase premiu la Cannes.

Atunci nu ştiam că vreau să dau la Actorie. Ne-am revăzut după nişte ani, eu fiind studentă. Directorul lui de casting m-a sunt la telefon pentru a mă chema la probe pentru filmul „După dealuri”. Am avut noroc.

Cosmina Stratan

Cristian Mungiu nu văzuse pozele mele. Prima probă am dat-o cu directorul de casting, şi apoi el a insistat ca să mă vadă regizorul, care nu m-a refuzat.

La final, am fost aleasă pentru rolul prietenei Irinei Cornici. Filmările au început în noiembrie şi au durat cam două luni jumătate.

Nu se putea filma într-o mănăstire, aşa că ne-am deplasat la Câmpina, unde se construise acolo un spaţiu asemănător unei mănăstiri, pregătit pentru filmarea secvenţelor”, ne-a mai spus câștigătoarea premiului Palme d’Or din 2012.

Epilog

Cosmina Stratan: “Nu știu ce să mai adaug… Știu doar că sunt foarte fericită că am primit trofelul European Shooting Stars 2014”.

Foto Cosmina Stratan – facebook,  Cinemagia

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.