Costa Rica din piepturile noastre – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/costa-rica-din-piepturile-noastre-mondialul-metropolis/

În Costa Rica oamenii încă mai au răgaz să viseze cu ochii deschişi. Până pe 5.07.2014, ora 23.00 (lucrăm doar cu orele noastre) orice costarican îşi permite să ridice castele de nisip cu fundaţia făcută din mingi de fotbal.

Un articol de Dede's|4 iulie 2014

În urmă cu 20 de ani, şi noi aveam dreptul să sperăm că putem demonstra lumii că suntem foarte buni la ceva. Şi eram destul de buni, evident e vorba de reprezentanţii noştri pe care din fericire nu îi alesesem prin vot direct, pentru că în acest caz, au dovedit-o alegerile din ultimii 24 de ani, am fi trimis o echipă care ne-ar fi vândut speranţele la primul colţ de stradă din Los Angeles.

Cum Prunea e destul de bătrân pentru fotbalul mare, iar Kenneth Andersson e şi mai bătrân, să revenim la Costa Rica zilelor noastre.

Cifrele capitalismului financiar ne spun că lotul antrenat de Jorge Luis Pinto este cel mai „ieftin” de la acest mondial, valorând în total 29.000.000 de euro, în condiţiile în care doar Ruiz are o cotă de transfer de 13.000.000 de euro.

Pentru a oferi un reper, trebuie să spunem că lotul Germaniei este evaluat de specialişti la 526.000.000 euro, iar cel al Olandei la 207.000.000 euro. Cum în fotbal, din când în când, sufletul bate contul bancar, „Los ticos” au reuşit să pătrundă în sferturi, aducând cu ei o briză proaspătă de inocenţă, pasiune şi prospeţime fotbalistică.

Suporterii Costa Ricăi sărbătorind calificarea în sferturi

Suporterii Costa Ricăi sărbătorind calificarea în sferturi

În mod evident Costa Rica nu se află printre cele mai spectaculoase echipe de la turneul final, dar oricând prefer un desen cu creta pe asfalt făcut cu dragoste de către un copil unei picturi realizate în silă de un profesionist aflat în permanenţă cu un ochi la şevalet şi un altul la portofel.

Toate semnalele şi semnele din lume ne indică Olanda drept câştigătoare, dar ce era de demonstrat a fost deja demonstrat, iar tot ce e în plus e un dar, atât pentru neutri cât şi pentru cetăţenii acestei ţări care a fost prima din lume care a decis prin constituţie să-şi desfiinţeze definitiv armata. După meciul cu Grecia 2,5 milioane de cetăţeni (dintr-un total de 4,5) au ieşit în stradă în frunte cu preşedintele.

După meciul cu Olanda 2,5 miliarde de oameni ar trebui să se ridice în picioare şi să aplaude, indiferent de scor, o echipă care a predat o lecţie despre depăşirea limitelor.

Apropo de limite, şi dacă Prunea reuşea să sară cu 30 de centrimetri în plus?

Foto cu Mondialul Metropolis şi World Cup 1994 – wikipedia

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)