Creații ale artiștilor rezidenți la Roma, reunite de Accademia di Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatii-ale-artistilor-rezidenti-la-roma-reunite-de-accademia-di-romania/

Lucia Ghegu şi Alexandra Oancea fac parte din grupul de 15 artişti în rezidenţă la Roma, care creează în cadrul celei XVIII-a ediţii a expoziţiei internaţionale de artă contemporană „Spazi Aperti”.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2020

Eveniment unic, inițiat de Accademia di Romania din Roma în anul 2002, pe baza unui concept original al artiștilor români bursieri „Vasile Pârvan”, „Spazi Aperti” 2020 debutează la 1 iunie, ora 19.00.

Din pricina blocajului mondial cu care ne confruntăm astăzi și a imposibilității realizării unei expoziții cu public în spațiile inedite ale Accademia di Romania, evenimentul dedicat exclusiv artiștilor rezidenți la Roma „Spazi Aperti” propune explorarea unor modalități alternative de prezentare a artei la Roma.

În acest context, Accademia di Romania din Roma lansează o platformă online și o expoziție virtuală, cu un conținut personalizat în care artiștii intervin și își expun creațiile. Platforma special creată, „spaziaperti.academy”, va deveni un mediu de arhivare a artei realizate de către artiștii în rezidență în anul 2020 la Roma, putând fi accesată și în viitor de către generațiile de artiști care nu vor avea experiența perioadei pe care o tranzităm astăzi.

„We are asking you out!”, tema expoziției de anul acesta, reprezintă o provocare adresată artiștilor din Roma de a „părăsi zona lor de confort” și a transcende constrângerile aplicate la nivel fizic și mental cu care societatea se confruntă în contextual global actual.

Având în vedere tradiția expoziției și faptul că a ajuns să fie unul dintre reperele artei contemporane în realitatea multiculturală din capitala Italiei, fiecare ediție a expoziției „Spazi Aperti” funcționează ca un pilon de susținere a producției artistice a tinerilor artiști străini și ca un vector de condensare a comunității la nivelul academiilor străine din Roma.

Platforma va fi lansată cu ocazia inaugurării expoziției virtuale „Spazi Aperti 2020” și va funcționa pe o perioadă de un an de la lansare. Conținutul site-ului va cuprinde o arhivă „Spazi Aperti”, o secțiune dedicată aparițiilor în presă, o secțiune dedicată expoziției actuale și o pagină de contact.

Expoziția online din această ediție se va desfășura în intervalul 1 – 15 iunie și va cuprinde un portofoliu de lucrări amplu și inedit, proiecte video, artă tip colaj, compoziții muzicale, mesaje text, fotografie, ilustrație și pictură, iar artiștii vor contribui furnizând un conținut ce va modifica estetica site-ului la fiecare intervenție.

Printre artiștii invitați să participe la ediția de anul acesta se numără rezidenții în cadrul: The British School at Rome, Istituto Svizzero, Real Academia de España, Accademia Tedesca Roma (Villa Massimo) și Accademia di Romania in Roma.  Portofoliul de lucrări va include, în paralel cu expoziția virtuală, bursierii „Vasile Pârvan” din Accademia di Romania: Lucia Ghegu și Alexandra Oancea, care vor expune în parcul palatului o serie de instalații dedicate acestui eveniment. Lucrările vor putea fi admirate cu ușurință de trecători, fără a fi necesar accesul în interiorul curții (dacă reglementările italiene în vigoare nu o vor permite).

Artiștii participanți în acest an și Academiile unde se află în rezidență:

Lucia Ghegu / Accademia di Romania

Alexandra Oancea / Accademia di Romania

Claudio Sotolongo / Real Academia de España en Roma

Famed / Villa Massimo

Jana Leo / Real Academia de España en Roma

Christian Losert și Sebastian Ernst / Villa Massimo

Bea Bonafini / British School at Rome

Sarah Pupo / British School at Rome

Sharon Kelly / British School at Rome

Clementine Ortega / Real Academia de España en Roma

Yvon Chabrowski / Villa Massimo

Carla Berrocal / Real Academia de España en Roma

Anais Wenger / Istituto Svizzero

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.