Creații celebre de la Teatro Real din Madrid, în video-proiecții la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatii-celebre-de-la-teatro-real-din-madrid-in-video-proiectii-la-bucuresti/

În luna noiembrie, două producţii celebre de la Teatro Real din Madrid vor putea fi văzute la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional MERIDIAN – SONIMAGICON, cu sprijinul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2024

Ambele video-proiecții vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă şi Multimedia, iar accesul publicului este gratuit.

Prima seară de video-operă va avea loc pe data de 4 noiembrie, de la ora 20.00, când va fi proiectat spectacolul „El público” /„Publicul”, operă în 5 scene şi un prolog, o producție a Teatro Real din Madrid, în regia lui Mauricio Sotelo (2015), după un libret scris de Andrés Ibáñez.

Bazat pe piesa omonimă scrisă de Federico García Lorca (1928), considerată una dintre cele mai importante lucrări ale teatrului spaniol al secolului XX, „El público” /„Publicul” vorbește despre teatru și despre dorință, printr-un joc al măștilor în care ficțiunea și realitatea se suprapun.

„«El Público» este cea mai dificilă și misterioasă operă a lui Lorca și unul dintre marile mituri ale teatrului spaniol modern. Piesa este concepută ca un strigăt de sfidare împotriva ipocriziei burgheze și este o pledoarie pentru libertatea iubirii și libertatea artistică. În piesă se confruntă două moduri de a înțelege arta: teatrul în aer liber, care este comercial și dornic să mulțumească publicul, și teatrul sub arenă, care își propune să dezvăluie ceea ce este ascuns și să pună la îndoială valorile stabilite. Piesa abordează, de asemenea, tema măștii în teatru, care conduce la inima piesei și care definește o realitate aflată într-o stare de perpetuă schimbare, un fel de vis în care personajele și identitățile își schimbă rolurile la nesfârșit”, scrie teatroreal.es.

A doua proiecție va avea loc pe 8 noiembrie, de la ora 20.00. Este vorba despre „El abrecartas”, în regia lui Luis de Pablo (2022), operă într-un prolog şi şase scene, de asemenea, o producție a Teatro Real din Madrid.

Libretul este semnat de Vicente Molina Foix, bazat pe romanul său omonim, din 2006. Romanul, distins cu Premiul Național de Literatură în 2007, începe cu scrisorile pe care un prieten din copilărie le scrie în al doilea deceniu al secolului XX lui García Lorca, inspirația îndepărtată a dorințelor și viselor sale.

„«El abrecartas» s-a născut la inițiativa lui Luis de Pablo, care, la sfârșitul anului 2010, i-a comunicat scriitorului Vicente Molina Foix dorința de a-și transforma romanul omonim într-o nouă – „ultima” sa – operă. Sarcina de a comprima într-un libret – «cea mai dificilă sarcină din viața mea», în cuvintele luicMolina Foix – acest dens roman coral în care aproape un secol de istorie spaniolă se împletește cu poveștile private ale unui grup de ratați, escroci și supraviețuitori, a luat o turnură definitivă atunci când Luis de Pablo a propus să își limiteze opera la prima jumătate a romanului.

Astfel, „El abrecartas” se deschide la începutul secolului XX cu un cor de copii dintr-un mic sat din Granada și se încheie, după 200 de pagini din carte și cincizeci de ani mai târziu, cu duetul final a cappella, cântat de coprotagoniștii inventați ai acestei povești despre pierdere, exil și pasiuni foarte vii, după cum spunea o figură foarte importantă a literaturii noastre”, ne informează www.teatroreal.es

Cele două spectacole prezentate pe 4 și 8 noiembrie prin video-proiecții la București în cadrul Festivalului Internațional MERIDIAN – SONIMAGICON sunt producții create sub umbrela programului Creadores teatrales españoles, program derulat de Instituto Cervantes, în parteneriat cu Teatro Real.

În decembrie, alte două video-proiecții din programul Creadores teatrales españoles vor avea loc la București: „Tosca” de Giacomo Puccini și „Îngerul de foc” de Serghei Prokofiev – pe 5 și, respectiv, 12 decembrie, de la ora 19.00, la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă şi Multimedia, publicul având, de asemenea, acces gratuit.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...

18
/11
/24

DESCOPERIRE Printre puținele volumele publicate în România despre propriii ei creatori de anvergură, noua carte a Ancăi Hațiegan se remarcă printr-o serie de calități pe care cititorul le va descoperi încă de la primele pagini. Ea îl invită în lumea unui om de teatru unic, despre care rămân multe de spus.

16
/11
/24

Pe 15 noiembrie, de la ora 19:00, scena mică a Teatrului polonez din Bydgoszcz a găzduit o reprezentație a spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?” după Édouard Louis, regizat de Andrei Măjeri și produs de Teatrul Metropolis din București.

14
/11
/24

Bogdan Drăcea, Anisia Gafton, Mihai Rait Dragomir, Lucian Ghimiși, Alex Bogdan, Doina Teodoru, Paul Ipate și Cătălin Neamțu, unii dintre cei mai iubiți comedianți din țară, cunoscuți din diferite show-uri TV, promit spectactorilor prezenți săptămâna viitoare la Sala Palatului o seară memorabilă, în care este absolut imposibil ca cineva să nu râdă.

13
/11
/24

ETERN, o poveste de dragoste pusă la încercare de o amenințare care ar putea însemna sfârșitul lumii, navighează interacțiunea dintre schimbările climatice, alegerile umane și consecințele lor, creând o narațiune bogată în simbolism care cucerește publicul.

13
/11
/24

Spectacolul „Eu. Variante“ a avut loc pe 11 noiembrie, la Teatrul Podul de la Casa de Cultură a Studenților București, de la ora 18.00 și de la ora 20.00, în cadrul programului educațional „Eu. Variante” – Ateliere de autocunoaștere prin scris, susținut de Asociația Culturală Control N. Intrarea la evenimentul din Calea Plevnei, nr. 61 este liberă, în limita locurilor disponibile.

12
/11
/24

După ce a derulat anul acesta o serie de activități dedicate creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a riscurilor de sănătate prezentate de virusul HPV, cât și a posibilităților de prevenție care există, Asociația Șangri-La Artistic Ground încheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discuție comunitară despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, începând cu ora 19:00, în București, la Heavy Yard (str. Vasile Lascăr nr. 38).