Creații celebre de la Teatro Real din Madrid, în video-proiecții la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatii-celebre-de-la-teatro-real-din-madrid-in-video-proiectii-la-bucuresti/

În luna noiembrie, două producţii celebre de la Teatro Real din Madrid vor putea fi văzute la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional MERIDIAN – SONIMAGICON, cu sprijinul Institutului Cervantes din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2024

Ambele video-proiecții vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă şi Multimedia, iar accesul publicului este gratuit.

Prima seară de video-operă va avea loc pe data de 4 noiembrie, de la ora 20.00, când va fi proiectat spectacolul „El público” /„Publicul”, operă în 5 scene şi un prolog, o producție a Teatro Real din Madrid, în regia lui Mauricio Sotelo (2015), după un libret scris de Andrés Ibáñez.

Bazat pe piesa omonimă scrisă de Federico García Lorca (1928), considerată una dintre cele mai importante lucrări ale teatrului spaniol al secolului XX, „El público” /„Publicul” vorbește despre teatru și despre dorință, printr-un joc al măștilor în care ficțiunea și realitatea se suprapun.

„«El Público» este cea mai dificilă și misterioasă operă a lui Lorca și unul dintre marile mituri ale teatrului spaniol modern. Piesa este concepută ca un strigăt de sfidare împotriva ipocriziei burgheze și este o pledoarie pentru libertatea iubirii și libertatea artistică. În piesă se confruntă două moduri de a înțelege arta: teatrul în aer liber, care este comercial și dornic să mulțumească publicul, și teatrul sub arenă, care își propune să dezvăluie ceea ce este ascuns și să pună la îndoială valorile stabilite. Piesa abordează, de asemenea, tema măștii în teatru, care conduce la inima piesei și care definește o realitate aflată într-o stare de perpetuă schimbare, un fel de vis în care personajele și identitățile își schimbă rolurile la nesfârșit”, scrie teatroreal.es.

A doua proiecție va avea loc pe 8 noiembrie, de la ora 20.00. Este vorba despre „El abrecartas”, în regia lui Luis de Pablo (2022), operă într-un prolog şi şase scene, de asemenea, o producție a Teatro Real din Madrid.

Libretul este semnat de Vicente Molina Foix, bazat pe romanul său omonim, din 2006. Romanul, distins cu Premiul Național de Literatură în 2007, începe cu scrisorile pe care un prieten din copilărie le scrie în al doilea deceniu al secolului XX lui García Lorca, inspirația îndepărtată a dorințelor și viselor sale.

„«El abrecartas» s-a născut la inițiativa lui Luis de Pablo, care, la sfârșitul anului 2010, i-a comunicat scriitorului Vicente Molina Foix dorința de a-și transforma romanul omonim într-o nouă – „ultima” sa – operă. Sarcina de a comprima într-un libret – «cea mai dificilă sarcină din viața mea», în cuvintele luicMolina Foix – acest dens roman coral în care aproape un secol de istorie spaniolă se împletește cu poveștile private ale unui grup de ratați, escroci și supraviețuitori, a luat o turnură definitivă atunci când Luis de Pablo a propus să își limiteze opera la prima jumătate a romanului.

Astfel, „El abrecartas” se deschide la începutul secolului XX cu un cor de copii dintr-un mic sat din Granada și se încheie, după 200 de pagini din carte și cincizeci de ani mai târziu, cu duetul final a cappella, cântat de coprotagoniștii inventați ai acestei povești despre pierdere, exil și pasiuni foarte vii, după cum spunea o figură foarte importantă a literaturii noastre”, ne informează www.teatroreal.es

Cele două spectacole prezentate pe 4 și 8 noiembrie prin video-proiecții la București în cadrul Festivalului Internațional MERIDIAN – SONIMAGICON sunt producții create sub umbrela programului Creadores teatrales españoles, program derulat de Instituto Cervantes, în parteneriat cu Teatro Real.

În decembrie, alte două video-proiecții din programul Creadores teatrales españoles vor avea loc la București: „Tosca” de Giacomo Puccini și „Îngerul de foc” de Serghei Prokofiev – pe 5 și, respectiv, 12 decembrie, de la ora 19.00, la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă şi Multimedia, publicul având, de asemenea, acces gratuit.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.