Creatori de minuni și drame din 10 țări sosesc la București la „Museums Meet Museums 2019”
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatori-de-minuni-si-drame-din-10-tari-sosesc-la-bucuresti-la-museums-meet-museums-2019/

În zilele de 11 şi 12 octombrie, 15 experţi de marcă în domeniul muzeelor din 10 ţări sosesc la Bucureşti în cadrul unui eveniment cu dezbateri, ateliere de lucru şi prezentări sub egida „Museums Meet Museums”.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2019

Evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și a Institutului Cultural Român și va avea loc la Nod Maker Space, Sala Mater (Splaiul Unirii 160).

În cadrul „Museums Meet Museums 2019”, timp de două zile, participanții vor interacționa pe o temă inedită cu și despre „Creatorii de minuni și drame”.

Vorbitori inspiraționali – reprezentând muzee iconice, vizionare sau controversate din Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania și România – vor coordona și susține nu mai puțin de 10 workshop-uri și prezentări în care vor explora, împreună cu audiența, ultimele abordări curatoriale din lumea muzeală internațională, cele mai spectaculoase și inteligente moduri de atragere a publicului, precum și relația de colaborare cu mediul creativ, ca partener esențial pentru viitorul muzeelor.

La „Museums Meet Museums 2019”, Sophie Walter, directoarea Departamentului de dezvoltare publică și loialitate de la Muzeul Louvre, va coordona atelierul dedicat identificării modalităților în care poate fi personalizată relația cu vizitatorii muzeelor, în timp ce Peter Gorgels, directorul de produse digitale al celebrului Rijksmuseum, ne va prezenta lecțiile învățate după implementarea Rijksstudio – nu mai puțin celebrul proiect online interactiv, lansat în 2013.

Unul dintre cele mai așteptate workshop-uri ale întâlnirii va fi Sound & Vision – immersive exhibitions at the V&A” unde Victoria Broackes și Geoffrey Marsh, de la Departamentul de Teatru și Spectacole – Victoria and Albert Museum, vin cu istorii despre fascinantele expoziții dedicate lui David Bowie sau fenomenului Pink Floyd, dar și cu exemple, provocări și concluzii din propriile lor experiențe curatoriale.

Seria de prezențe importante la „Museums Meet Museums 2019” va fi completată cu atelierele susținute de reprezentatele a două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – Michelle Cotton, de la MUDAM Luxembourg și Tonina Cerdà, de la Museu d’Art Contemporani de Barcelona. De asemenea, House of European History din Bruxelles – muzeul Parlamentului European – va participa la eveniment prin directorul său de creație, Taja Vovk van Gaal.

Pe lângă marile muzee europene, vor fi sosi la București și două muzee de nișă, dar foarte premiate în ultimii trei ani pentru inovația adusă în zona curatorială – Childhood War Museum, Sarajevo (singurul muzeu din lume concentrat exclusiv pe experiența copilăriei afectate de război), prin Jasminko Halilović și Museum of Broken Relationships, Zagreb (dedicat dramelelor-clișeu din relațiile umane), prin co-fondatorul său, Olinka Vištica.

Nu în ultimul rând, unul din atelierele „Museums Meet Museums 2019” – „Creatorii de minuni și drame”  este dedicat unui apreciat model curatorial autohton, cel al Studioului de Arhitectură Zeppelin, care, prin Constantin Goagea, va prezenta proiectul noului Muzeu Anton Pann din București. Prezentările vor fi întregite cu cea a grupului de cinci muzeografi români, care vor descrie împreună experiența de învățare unică pe care au trăit-o ca participanți ai uneia dintre prestigioasele tabere muzeale internaționale, coordonate de Nina Simon, în California, SUA.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul seminarului internațional „Museums Meet Museums 2019”, este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 76 de muzee membre. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte culturale dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeelor, eveniment de mare impact la scară națională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România.

Informații despre cei 15 guest-speakeri și despre agenda evenimentului sunt disponibile pe https://museumsmeetmuseums.ro/

„Museums Meet Museums” este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și a Institutului Cultural Român.

Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Co-organizator: Nod Maker Space

Parteneri internaționali: Network of European Museum Organisation, Institut français de Roumanie, British Council

Foto: Creatori de minuni și drame, Museums Meet Museums 2019 – facebook

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.