Creatori de minuni și drame din 10 țări sosesc la București la „Museums Meet Museums 2019”
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatori-de-minuni-si-drame-din-10-tari-sosesc-la-bucuresti-la-museums-meet-museums-2019/

În zilele de 11 şi 12 octombrie, 15 experţi de marcă în domeniul muzeelor din 10 ţări sosesc la Bucureşti în cadrul unui eveniment cu dezbateri, ateliere de lucru şi prezentări sub egida „Museums Meet Museums”.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2019

Evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și a Institutului Cultural Român și va avea loc la Nod Maker Space, Sala Mater (Splaiul Unirii 160).

În cadrul „Museums Meet Museums 2019”, timp de două zile, participanții vor interacționa pe o temă inedită cu și despre „Creatorii de minuni și drame”.

Vorbitori inspiraționali – reprezentând muzee iconice, vizionare sau controversate din Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania și România – vor coordona și susține nu mai puțin de 10 workshop-uri și prezentări în care vor explora, împreună cu audiența, ultimele abordări curatoriale din lumea muzeală internațională, cele mai spectaculoase și inteligente moduri de atragere a publicului, precum și relația de colaborare cu mediul creativ, ca partener esențial pentru viitorul muzeelor.

La „Museums Meet Museums 2019”, Sophie Walter, directoarea Departamentului de dezvoltare publică și loialitate de la Muzeul Louvre, va coordona atelierul dedicat identificării modalităților în care poate fi personalizată relația cu vizitatorii muzeelor, în timp ce Peter Gorgels, directorul de produse digitale al celebrului Rijksmuseum, ne va prezenta lecțiile învățate după implementarea Rijksstudio – nu mai puțin celebrul proiect online interactiv, lansat în 2013.

Unul dintre cele mai așteptate workshop-uri ale întâlnirii va fi Sound & Vision – immersive exhibitions at the V&A” unde Victoria Broackes și Geoffrey Marsh, de la Departamentul de Teatru și Spectacole – Victoria and Albert Museum, vin cu istorii despre fascinantele expoziții dedicate lui David Bowie sau fenomenului Pink Floyd, dar și cu exemple, provocări și concluzii din propriile lor experiențe curatoriale.

Seria de prezențe importante la „Museums Meet Museums 2019” va fi completată cu atelierele susținute de reprezentatele a două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – Michelle Cotton, de la MUDAM Luxembourg și Tonina Cerdà, de la Museu d’Art Contemporani de Barcelona. De asemenea, House of European History din Bruxelles – muzeul Parlamentului European – va participa la eveniment prin directorul său de creație, Taja Vovk van Gaal.

Pe lângă marile muzee europene, vor fi sosi la București și două muzee de nișă, dar foarte premiate în ultimii trei ani pentru inovația adusă în zona curatorială – Childhood War Museum, Sarajevo (singurul muzeu din lume concentrat exclusiv pe experiența copilăriei afectate de război), prin Jasminko Halilović și Museum of Broken Relationships, Zagreb (dedicat dramelelor-clișeu din relațiile umane), prin co-fondatorul său, Olinka Vištica.

Nu în ultimul rând, unul din atelierele „Museums Meet Museums 2019” – „Creatorii de minuni și drame”  este dedicat unui apreciat model curatorial autohton, cel al Studioului de Arhitectură Zeppelin, care, prin Constantin Goagea, va prezenta proiectul noului Muzeu Anton Pann din București. Prezentările vor fi întregite cu cea a grupului de cinci muzeografi români, care vor descrie împreună experiența de învățare unică pe care au trăit-o ca participanți ai uneia dintre prestigioasele tabere muzeale internaționale, coordonate de Nina Simon, în California, SUA.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul seminarului internațional „Museums Meet Museums 2019”, este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 76 de muzee membre. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte culturale dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeelor, eveniment de mare impact la scară națională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România.

Informații despre cei 15 guest-speakeri și despre agenda evenimentului sunt disponibile pe https://museumsmeetmuseums.ro/

„Museums Meet Museums” este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și a Institutului Cultural Român.

Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Co-organizator: Nod Maker Space

Parteneri internaționali: Network of European Museum Organisation, Institut français de Roumanie, British Council

Foto: Creatori de minuni și drame, Museums Meet Museums 2019 – facebook

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.