Cristi Juncu – preocupările unui burghez
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-juncu-preocuparile-unui-burghez/

Cristi Juncu s-a născut la 8 ianuarie 1968, în Bucureşti. A studiat regia de teatru la Academia Luceafărul, între 1990 şi 1995, având-o ca profesoară pe Cătălina Buzoianu.

Un articol de Petre Ivan|8 ianuarie 2015

De atunci, Cristi Juncu a realizat peste cincizeci de spectacole. Dintre acestea amintim: Portugalia de Zoltan Egressy, Trilogia belgrădeană de Biljana Srbljanovic; Conversaţie după o înmormântare de Yasmina Reza, Furtuna de William Shakespeare şi Năpasta de I.L. Caragiale, Un pic prea intim de Rajiv Joseph, American Buffalo de David Mamet, Vestul singuratic de Martin McDonagh şi Hoţii (This Lime Tree Bower) de Conor McPherson la Teatrul 74 din Târgu Mureş.

Într-un interviu, Cristi Juncu afirma că este un burghez şi că are preocupări dictate de o structură conservatoare, dorind să trăiască o viaţă confortabilă, cu o familie reuşită, fără revoluţii. De aceea piesele de teatru pentru care optează sunt mai puţin despre marginali, despre revoluţionari sau despre indivizi care vor să întoarcă lumea cu fundul în sus.

Eu cred că regizorul e un fel de individ pe care, dacă eşti binevoitor, îl poţi numi enciclopedic, iar dacă eşti mai direct, semidoct. Ştie din toate câte nimic. În schimb, ştie să îmbine nimicurile astfel încât să iasă ceva. Eu aşa am fost mereu – Cristi Juncu

Juncu este un regizor cu un program ideatic îndrăzneţ, coerent din punct de vedere estetic şi temeinic elaborat. După ani de tatonări, de căutări şi descoperiri, Juncu a devenit un artist elaborat, în ale cărui spectacole se vede şi se aude gândul regizorului pretenţios, atât la nivelul textului dramatic, cât şi la c el al jocului actorilor. Soluţiile sale scenice sunt fie surprinzătoare şi inspirate, fie de o discreţie bine temperată, dar niciodată lăsate la voia întâmplării, după cum îl caracterizează Dan Marius Zarafescu

Avarul îndrăgostit, de Cristian Juncu, după Moliere

Foto: Cristi Juncu – teatrul Nottara

02
/12
/14

Unul dintre cei mai iubiţi actori români împlineşte astăzi 78 de ani. A jucat în zeci de filme şi în numeroase spectacole de teatru, a fost căsătorit cu marea actriţă Leopoldina Bălănuţă, a primit, în 2009, premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER şi, în 2013, Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

07
/11
/14

Îndrăgita actriţă Mariana Mihuţ împlineşte, astăzi, 72 de ani. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii UNITER atât pentru interpretare feminină, cât şi de excelenţă, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Ofiţer. Născută la Chişinău, Mariana Mihuţ este căsătorită de aproape jumătate de veac cu actorul Victor Rebengiuc .

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

27
/08
/14

Actorul Mihai Mălaimare s-a născut în Botoşani pe 27 august 1950. În 1969 vine la Bucureşti şi se înscrie la concursul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, unde este admis ultimul pe listă. Termină în 1973 ca şef de promoţie şi, având dreptul să aleagă, alege şi este repartizat la Teatrul Naţional din Bucureşti.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

01
/07
/14

Una dintre marile doamne ale teatrului românesc aniversează, astăzi, 68 de ani de viaţă. Artista și fratele său geamăn s-au născut de fapt în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, însă în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.