Cristian Budu deschide Festivalul Clara Haskil, ediția a II-a, de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-budu-deschide-festivalul-clara-haskil-editia-a-ii-a-de-la-sibiu/

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundaţia Clara Haskil din Elveţia, cel care va deschide ediţia din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câştigător al prestigiosului Concurs Internaţional Clara Haskil de le Vevey, Elveţia.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2015

Programul serii de mâine debutează la ora 19.30, cel care va face deschiderea oficială fiind jurnalistul Marius Constantinescu, unul dintre cei mai apropiați realizatori români de televiziune de zona muzicii clasice.

Lucrări de Claude Debussy, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos , precum și apogeul literaturii pianiste pentru pian solo, cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru prima seară: „Ne bucurăm că, în programul serii pe care o va susține la Sibiu, Cristian Budu a ales să includă și cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematică pentru literatura pianistică dedicată pianului solo, o provocare pentru orice muzician și o mare bucurie pentru melomani!” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)

Tânărul brazilian de origine română Cristian Budu a fost recompensat, încă de la o vârstă fragedă, cu premii la mai multe concursuri naționale prestigioase. În septembrie 2013, a câștigat prestigiosul Concurs Internațional Clara Haskil din Elveția. Printre laureații edițiilor precedente se numără pianiști ca Richard Goode, Christoph Eschenbach, Till Fellner, Martin Helmchen și Evgeny Koroliov. Pe lângă Premiul Clara Haskil, a primit și Premiul Children’s Corner si Premiul Publicului.

Cristian Budu a cântat deja ca solist cu Orchestra Suisse Romande, Orchestra Simfonică din Brazilia, Orchestra Filarmonicii din Minas Gerais. În Statele Unite ale Americii, a avut apariții solo în Iordania Hall, la Festivalul de Muzică Rockport, a participat la cursuri de măiestrie la Universitatea Massachusetts și a dat recitaluri solo și de muzică de cameră în Boston, New York, precum și în alte state. Recent, a cântat cu Orchestra Radio-Sinfonieorchester Stuttgart și la Fränkische Musiktage Alezenau.

Angajamente viitoare includ, printre altele, un concert cu Luzerner Sinfonieorchester, un recital la Basel, un concert duo cu Esther Hoppe in Zug și, de asemenea, o invitatie în cadrul Festivalului Zermatt.

În timp ce studia în Brazilia, l-a întâlnit pe artistul brazilian Antonio Nobrega, care l-a introdus în universul bogat al tradițiilor populare. Cristian a devenit elevul său la „Institutul Brincante” din Sao Paulo, unde a studiat numeroase stiluri de dansuri braziliene, pentru o perioadă de mai bine de 4 ani. Această perioadă a avut o influență puternică în dezvoltarea lui ca artist, imprimând o trasătură unică personalității sale artistice.

Cristian Budu a absolvit Universitatea din Sao Paulo, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Eduardo Monteiro. În Statele Unite ale Americii, a absolvit un Master în interpretare pianistică cu Wha’Kyung Byun, fiindu-i acordată o bursă specială de la Conservatorul New England din Boston.

Primul său CD cu Preludiile de Chopin și Bagatelele lui Beethoven va fi lansat în februarie 2016 la casa elvețiană de discuri Claves Records.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]