Cristian Macelaru dirijează la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-macelaru-dirijeaza-la-sala-radio/

Orchestra Naţională Radio va susţine vineri, 29 noiembrie (de la ora 19.00), la Sala Radio, un concert sub bagheta dirijorului Cristian Macelaru, românul cu o bogată carieră în S.U.A şi Canada.

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2013

Orchestra Naţională Radio va susţine vineri, 29 noiembrie (de la ora 19.00), la Sala Radio, un concert sub bagheta dirijorului Cristian Macelaru, românul cu o bogată carieră în S.U.A şi Canada.

În vârstă de doar 33 ani, Cristian Macelaru a plecat din România de la 17 ani, pentru a învăţa arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune.

Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind apoi distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concert maestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. În prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia.

Repertoriul serii este unul special: poate că cele mai interesante opere sunt mereu tocmai acelea care ne stârnesc curiozitatea datorită misterului creat în jurul lor, care dă naştere unor adevărate legende.

În acest sens, partiturile lăsate neterminate de creatorii lor, fie din cauza dispariţiei lor bruşte, fie din motive care ne sunt necunoscute, au provocat mereu interesul criticii şi al publicului.

Lucrări neterminate, dirijate de către Cristian Macelaru

Cu două asemenea lucrări neterminate vă veţi întâlni pe 29 noiembrie la Sala Radio când veţi asculta: Simfonia nr. 8 în si minor – „Neterminata”, lăsată neîncheiată de Schubert şi respectiv ultima creaţie a lui Mozart, în mod simbolic un recviem, lucrare de asemenea nedefinitivată de către creatorul ei, din cauza trecerii sale în nefiinţă.

Deşi a fost o comandă din partea unui conte în memoria soţiei sale decedate, Recviemul lui Mozart este adesea considerat ca un testament artistic, în care a cuprins ultimele sale gânduri muzicale transpuse pe portativ.

Cristian Macelaru

Cristian Macelaru va dirija la Sala Radio

Patru solişti vocali invitaţi vor fi aplaudaţi pe scena Sălii Radio: Tereza Gevorgyan, soprană de origine armeană cu un frumos drum artistic internaţional, care a însemnat recent concerte la Carnegie Hall şi Chicago Symphony Hall;  Iulia Merca, mezzosoprană a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca; tenorul mexican Roberto Ortiz, care studiază în prezent la Academia Regală de Muzică din Londra şi baritonul Ross Ramgobin, care a susţinut numeroase concerte la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Chicago Symphony Hall.

Evenimentul se va desfăşura cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia).

Foto credit: Cristian Macelaru

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.