Cristian Măcelaru la ORT – primul concert în România în calitate de director artistic al Festivalul Internațional “George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-macelaru-la-ort-primul-concert-in-romania-in-calitate-de-director-artistic-al-festivalul-international-george-enescu/

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2022

Cover foto: Cristian Măcelaru (credit Virgil Oprina)

Cei doi artişti de origine română colaborează frecvent în calitate de dirijor şi respectiv concert-maestru al Orchestre Nationale de France din Paris, iar prezenţa lor la Bucureşti este un eveniment cu totul deosebit.

Repetiţia generală de la ora 12 de la Ateneul Român este deschisă publicului şi este inclusă în cadrul ciclului educativ Clasic e fantastic.

Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română declara în prefaţa acestui concert : “Mă bucur că în contextul îndelungatei şi fructuoasei colaborări dintre Cristian Măcelaru şi Orchestra Română de Tineret avem bucuria de a gira primul concert în România al lui Cristian Măcelaru în calitate de director artistic al Festivalului Internațional “George Enescu”. Implicarea celor doi artiști, Cristian Măcelaru și Sarah Nemțanu, într-un proiect alături de Orchestra Română de Tineret contribuie la efortul comun de a le oferi tinerilor muzicieni români experiențe profesionale cu aspirații spre cel mai înalt nivel de performanță și publicului din România stări emoționale de neuitat”.

Dirijorul Cristian Măcelaru declara la rândul lui : ”Orice reîntâlnire cu Orchestra Română de Tineret este o bucurie pentru mine. Energia și entuziasmul pe care-l aduc la fiecare repetiție sau concert sunt cu adevărat copleșitoare. Iar această energie dă o viață nouă partiturii pe care o interpretăm.”

Organizatori :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Filarmonica „George Enescu”.

Partener: Fundația Prietenii muzicii „Serafim Antropov”.

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.