Cristian Măcelaru va prelua bagheta de la Mariss Jansons pentru concertul cu Orchestra Regală Concertgebouw
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-macelaru-va-prelua-bagheta-de-la-mariss-jansons-pentru-concertul-cu-orchestra-regala-concertgebouw-pe-18-19-septembrie-la-amsterdam-si-21-septembrie-la-bucuresti/

Dirijorul Emerit Mariss Janson a fost nevoit să îşi anuleze concertele alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam în datele de 18 şi 19 septembrie şi pe 21 septembrie la Bucureşti, din motive de sănătate. Orchestra este recunoscătoare dirijorului român Cristian Măcelaru, care a fost de acord să preia programul neschimbat în timp atât de scurt.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2019

În 2017, Cristian Măcelaru a debutat alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam cu lucrări de Mozart, Strauss și Wagner. El a dirijat de asemenea programe în octombrie 2018 și martie 2019.

Cristian Măcelaru este Dirijor Principal al WDR Sinfonieorchester din Köln, începând cu sezonul 2019/2020. În calitate de dirijor principal, dirijează anual, din 2013 Orchestra din Philadelphia, programele pe bază de abonament și concerte speciale. Este de asemenea director muzical al Festivalului Cabrillo, cel mai longeviv festival american dedicat muzicii contemporane.

Cristian Măcelaru și-a început cariera ca violonist, a fost cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Miami Symphony. A participat la dirijarea progamelor Centrului Muzical Tanglewood și Aspen Music Festival, studiind cu David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen și Stefan Asbury. Studiile principale le-a desfășurat cu Larry Rachleff, la Rice University, Huston. În 2014 a fost câștigător al Premiului pentru Dirijat Sir Georg Solti, după ce anterior a primit premiul Sir Georg Solti pentru cel mai bun dirijor aspirant (Emerging Conductor Award).Cristian Măcelaru

Cristian Măcelaru a captat atenția publicului, în februarie 2012 când a dirijat Chicago Symphony Orchestra, ca înlocuitor al lui Pierre Boules, într-o serie de concerte care au fost întâmpinate cu entuziasm de criticii muzicali.

De atunci a dirijat orchestre în toată lumea, inclusiv Los Angeles Philharmonic Orchestra și City of Birmingham Symphony Orchestra.

În program:

ORCHESTRA REGALĂ CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM
Dirijor: Cristian Măcelaru

Soliști: KEN HAKII violă, TRULS MØRK violoncel

În program:

Strauss – Poemul simfonic „Don Quijote”, Beethoven – Simfonia a III-a în mi bemol major op. 55, „Eroica”.

Foto: Cristian Măcelaru – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.