Cristian Mandeal dirijează concertul dedicat celor 93 de ani aniversați de Radio România
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-dirijeaza-concertul-dedicat-celor-93-de-ani-aniversati-de-radio-romania/

De 93 de ani, străbătând prin vremuri liniştite, dar şi prin perioade extrem de dificile (ca timpurile pe care le trăim astăzi), RADIO ROMÂNIA intră în casele ascultătorilor din ţară şi din străinătate. În fiecare an, data de 1 noiembrie este un moment de sărbătoare, ce punctează aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio. Momentul este marcat mereu şi de un concert prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, înfiinţată de dirijorul Mihail Jora în acelaşi an al inaugurării instituţiei de presă.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2021

Astfel, vineri, 29 octombrie 2021 (de la 19.00), ansamblul muzical Radio România ce împlinește aceeași frumoasă vârstă de 93 de ani va oferi publicului un frumos concert derulat sub bagheta cunoscutului dirijor CRISTIAN MANDEAL. În aproape 50 de ani de activitate, acesta a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Invitat special al serii de la SALA RADIO este și pianistul CONSTANTIN SANDU, stabilit în Portugalia, unde se bucură de o bogată carieră artistică, dar și pedagogică, în calitate de profesor al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

De la debutul cu orchestra, la doar 14 ani, muzicianul român a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia și a fost invitat în prestigioase festivaluri internaţionale (George Enescu – Bucureşti, Chopin – Paris, Festival de primavera – Sevilla, Muziksev – Izmir ș.a.). Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Naţională din Porto etc.

 

Programul serii se va deschide cu o lucrare extrem de potrivită momentului aniversar: Muzică pentru Radio, creație semnată de compozitorul român FILIP LAZĂR (1894-1936). Muzică pentru radio (1931) este o lucrare strălucitoare, în care elementele melodice de proveniență folclorică se întrepătrund cu cele specifice muzicii de secol XX.

Absolvent al Conservatorului bucureştean, Filip Lazăr a susținut o vastă activitate ca pianist concertist, fiind în acelaşi timp profesor în Franța şi Elveția, dar şi fondator al Societății Compozitorilor Români (Paris, 1920). Perioada petrecută în acest important centru muzical european este marcată de legături cu mari compozitori ai vremii, Societatea Muzicală Triton (al cărei preşedinte a fost) reunind muzicieni ca Serghei Prokofiev, Maurice Ravel sau Igor Stravinski.

Concertul de la Sala Radio va continua cu MOZART: Concertul nr. 21 în Do major pentru pian şi orchestră – prilej de a-l aprecia în ipostază solistică pe pianistul Constantin Sandu – și se va încheia cu BEETHOVEN: Simfonia nr. 2. În ciuda situației tragice, determinată de faptul că Beethoven începuse să-și piardă deja auzul când a compus această lucrare, simfonia are mai degrabă un aer vesel, o vitalitate ce contrastează cu situația în care se afla. Pe 5 aprilie 1803, titanul de la Bonn își dirja creația prima oară, la Theater an der Wien.

 

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Purtarea măștii este obligatorie și accesul publicului în sala de concert (30% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicația mobilă de verificare „Check DCC”. Pentru detalii legate de acces, puteți consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.

 

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. De asemenea, se pot achiziționa DOAR în ziua concertului (între orele 14.00 și 19.00) și de la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...