Cristian Mandeal dirijează concertul dedicat celor 93 de ani aniversați de Radio România
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-dirijeaza-concertul-dedicat-celor-93-de-ani-aniversati-de-radio-romania/

De 93 de ani, străbătând prin vremuri liniştite, dar şi prin perioade extrem de dificile (ca timpurile pe care le trăim astăzi), RADIO ROMÂNIA intră în casele ascultătorilor din ţară şi din străinătate. În fiecare an, data de 1 noiembrie este un moment de sărbătoare, ce punctează aniversarea difuzării (în 1928) a primei emisiuni a serviciului public de radio. Momentul este marcat mereu şi de un concert prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, înfiinţată de dirijorul Mihail Jora în acelaşi an al inaugurării instituţiei de presă.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2021

Astfel, vineri, 29 octombrie 2021 (de la 19.00), ansamblul muzical Radio România ce împlinește aceeași frumoasă vârstă de 93 de ani va oferi publicului un frumos concert derulat sub bagheta cunoscutului dirijor CRISTIAN MANDEAL. În aproape 50 de ani de activitate, acesta a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Invitat special al serii de la SALA RADIO este și pianistul CONSTANTIN SANDU, stabilit în Portugalia, unde se bucură de o bogată carieră artistică, dar și pedagogică, în calitate de profesor al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

De la debutul cu orchestra, la doar 14 ani, muzicianul român a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia și a fost invitat în prestigioase festivaluri internaţionale (George Enescu – Bucureşti, Chopin – Paris, Festival de primavera – Sevilla, Muziksev – Izmir ș.a.). Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Naţională din Porto etc.

 

Programul serii se va deschide cu o lucrare extrem de potrivită momentului aniversar: Muzică pentru Radio, creație semnată de compozitorul român FILIP LAZĂR (1894-1936). Muzică pentru radio (1931) este o lucrare strălucitoare, în care elementele melodice de proveniență folclorică se întrepătrund cu cele specifice muzicii de secol XX.

Absolvent al Conservatorului bucureştean, Filip Lazăr a susținut o vastă activitate ca pianist concertist, fiind în acelaşi timp profesor în Franța şi Elveția, dar şi fondator al Societății Compozitorilor Români (Paris, 1920). Perioada petrecută în acest important centru muzical european este marcată de legături cu mari compozitori ai vremii, Societatea Muzicală Triton (al cărei preşedinte a fost) reunind muzicieni ca Serghei Prokofiev, Maurice Ravel sau Igor Stravinski.

Concertul de la Sala Radio va continua cu MOZART: Concertul nr. 21 în Do major pentru pian şi orchestră – prilej de a-l aprecia în ipostază solistică pe pianistul Constantin Sandu – și se va încheia cu BEETHOVEN: Simfonia nr. 2. În ciuda situației tragice, determinată de faptul că Beethoven începuse să-și piardă deja auzul când a compus această lucrare, simfonia are mai degrabă un aer vesel, o vitalitate ce contrastează cu situația în care se afla. Pe 5 aprilie 1803, titanul de la Bonn își dirja creația prima oară, la Theater an der Wien.

 

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Purtarea măștii este obligatorie și accesul publicului în sala de concert (30% din capacitatea maximă) va fi permis pe baza prezentării dovezii vaccinării sau trecerii prin boală, care se realizează doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a cărui verificare este responsabilitatea personalului Radio România, prin aplicația mobilă de verificare „Check DCC”. Pentru detalii legate de acces, puteți consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.

 

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. De asemenea, se pot achiziționa DOAR în ziua concertului (între orele 14.00 și 19.00) și de la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.