Cristian Mandeal revine la pupitrul Filarmonicii din Belgrad pe 4 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-revine-la-pupitrul-filarmonicii-din-belgrad-pe-4-octombrie/

Într-un an în care a dirijat concerte în întreaga Europă şi a putut fi urmărit pe unele dintre cele mai importante scene ale Europei precum Konzerthaus Berlin sau ElbPhilharmonie Hamburg sau într-un inedit turneu în ţările balcanice cu Orchestra Romănă de Tineret şi lista ar putea continua, Cristian Mandeal revine în seara de 4 octombrie la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Belgrad. Avându-l ca solist pe pianistul Alexandar Modzar, concertul va avea în program Beethoven – Concertul de pian şi orchestră nr. 4 şi Prokofiev – Simfonia a VII-a.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2019

Istoria lui Cristian Mandeal alături de Filarmonica din Belgrad este consistentă.

„Legăturile mele cu filarmonica belgrădeană datează încă din 1984, an în care am dirijat pentru prima dată acolo un program românesc, din care nu au lipsit Simfonia I de George Enescu și Concertul pentru pian și orchestră de Valentin Gheorghiu avându-l ca solist pe însuși autorul acestei minunate muzici, din păcate încă mult prea rar auzite pe scenele de concert. Ca urmare, am fost de-atunci încolo invitat permanent, ajungând acum un an să  fiu sărbătorit cu ocazia a 35 de ani de colaborare neîntreruptă. Într-un fel, am fost martorul evoluției acestei orchestre ce astăzi se bucură de un frumos renume în cercurile cunoscătorilor.

Generațiile succesive pe care le-am întâlnit în timp au construit un ansamblu din ce în ce mai solid, mai performant, ambițios și plin de personalitate, imprimând oricărui moment muzical abordat un aer de prospețime, de energie și coeziune demn de orice orchestră de capitală europeană. Iar lucrurile nu se opresc aici, preocuparea pentru viitor ajungând acum o constantă, în pofida mijloacelor modeste de care instituția dispune. Acum un an, a fost înființat un ansamblu de tineret denumit în mod simbolic Philhademy Belgrad, format din cei mai merituoși studenți și tineri muzicieni ai locului, care este practic îndrumat și educat de membrii de frunte ai orchestrei și se constituie într-o autentică pepinieră a filarmonicii.

Tinerii dau trei concerte pe an cu programe ambițioase, alcătuite exclusiv din piese pentru orchestră, din epoci și stiluri diferite. Practic este un program educațional și cultural extrem de meritoriu pentru o țară a cărei tradiție în domeniu nu depășește 100 de ani. Printre alți dirijori sunt invitat și eu pentru un acest proiect, poate și datorită experienței mele în domeniu.”

Pe 29 noiembrie, la nici două luni după concertul din 4 octombrie, Cristian Mandeal va dirija în Sala Kolarec, aceeași sală de tradiție pentru concertele filarmonicii, un program complex conținând Simfonia nr. 25, „Mica simfonie” în sol minor de Mozart, poemul simfonic Don Juan de Strauss, urmate de Simfonia I de Brahms.

„Mă simt onorat și profund responsabilizat pentru cinstea care mi se face, dar și deosebit de fericit de a contribui într-o măsură la dezvoltarea culturală constant ascendentă al acestui reper geografic de care mă leagă calde amintiri și experiențe din mai bine de jumătate de viață.”, mărturisea Cristian Mandeal.

In primăvara anului trecut, Cristian Mandeal a aniversat 30 de concerte la pupitrul Filarmonicii din Belgrad, revenind în 2019 cu noi concerte alături de muzicienii din Serbia.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale.

A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Foto: Cristian Mandeal – Virgil Oprina

30
/12
/13

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski "Pianistul/ The Pianist", a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

29
/12
/13

Concertul de Anul Nou de la Viena vine cu o noutate de ultimă oră în acest an. Mesajele de Anul Nou ale milioanelor de telespectatori vor fi proiectate în direct, în acordurile celebrului vals An der schönen blauen Donau, pe ecranul uriaş de la Muskverein.

28
/12
/13

De Revelion, bucureştenii vor fi ademeniţi în Piaţa Constituţiei de peste 130 de artişti, între care Mandinga, Connect-R, Vunk, Loredana şi Smiley. Aceştia vor evolua pe o scenă de 280 de metri pătraţi şi vor fi întâmpinaţi de cel mai spectaculos show de artificii din România.

28
/12
/13

Hoquiam, un orăşel din statul american Washington, va sărbători Ziua Nirvana (Nirvana Day), pe 10 aprilie 2014, data la care celebra trupă grunge americană va fi inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

24
/12
/13

Un crater de pe Mercur a primit numele rockerului britanic John Lennon, iar alte nouă zone de impact de pe această planetă au fost denumite în memoria unor personalităţi din universul cultural şi artistic.

20
/12
/13

Dacă este sâmbătă, 21 decembrie, este Melopoesis. Adică ultima întâlnire din an în “Stagiunea Perpetuă” de muzică, gânduri şi lucruri frumoase, una care vă îmbie cu pilde, catrene şi poeme, presărate în acorduri de chitară.

20
/12
/13

Se spune că jazzul este singura muzică în care aceeași notă poate fi cântată seară de seară, dar de fiecare dată diferit. Pe 23 decembrie, de la ora 21:00, Jazzappella va cânta în clubul Puzzle (Calea Victoriei 155, Bl. D1).

19
/12
/13

Anul acesta atmosfera caldă şi festivă a sărbătorilor ajunge în casele tuturor românilor printr-un concert extraordinar înregistrat la Sala Radio, cu celebra soprană Angela Gheorghiu și Orchestra Naţională Radio dirijată de Tiberiu Soare. Concertul va fi transmis la radio si tv.

17
/12
/13

Sub titlul „Cele trei Dive“, trei artiste aplaudate în toate teatrele mari ale lumii: sopranele Elena Moşuc, Laura Tătulescu și mezzosoprana Ruxandra Donose concertează la Sala Radio, într-o gală extraordinară, vineri, 20 decembrie,de la ora 19.00.

17
/12
/13

Trupa Nirvana, înfiinţată de regretatul Kurt Cobain, formaţia rock Kiss şi cântăreţul Peter Gabriel se află printre artiştii selectaţi pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2014, au anunţat, marţi, reprezentanţii muzeului.

17
/12
/13

Unul dintre darurile pregătite de Radio România pentru public anul acesta, de Crăciun, este albumul "Mare minune..." ediţia a II-a, cuprinzând cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti interpretate de Corul Academic Radio.

16
/12
/13

Pentru că vremea e rece şi pentru că spectatorii caută să se bucure de seri calde, de poveste, pub-ul În Pod la Historia (strada sf. Dumitru, numărul 3), îi invită la concertul susţinut de Nataly Group, vineri, pe 27 decembrie, de la ora 21.00.

16
/12
/13

În pragul sărbătorilor de iarnă, Opera Naţională Bucureşti a pregătit pentru cei mici, dar şi pentru părinţi şi bunici, un program special de evenimente dedicate Sărbătorilor de iarnă - Crăciunul copiilor.

16
/12
/13

Mai mulţi artişti, printre care mezzosoprana Oana Andra şi soprana Patricia Seymour, dar şi pianistul Alexandru Petrovici, au dat în judecată Guvernul, cerând suspendarea executării Hotărârii de Guvern din 9 octombrie prin care s-a decis fuziunea Operei cu Opereta.