Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Adrian Sitaru, la Festivalul de Film de la Wrocław
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-cristi-puiu-adrian-sitaru-la-festivalul-de-film-de-la-wroclaw/

Între 21 şi 31 iulie, la la Wrocław se desfăşoară Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty”, cel mai bun eveniment cinematografic polonez, cu participare internaţională, în selecţia căruia sunt prezente şi filme din România.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2016

Institutul Cultural Român de la Varşovia este şi în 2016 partener al festival, în cadrul căruia, România va avea o prezenţă puternică în festival, prin filme, regizori invitaţi, membri în juriu, participanţi la atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film.

Filmele lui Cristian Mungiu (Bacalaureat), Cristi Puiu (Sieranevada) și Adrian Sitaru (Ilegitim) îşi vor avea premierele la Festivalul de la Wrocław, în prezenţa regizorilor.

Cristian Mungiu este, totodată, invitat al Festivalului în secţiunea „Maeştrii Cinematografiei Europene” (în data de 26 iulie va susține „Lecția de măiestrie cinematografică”, într-o întâlnire moderată de criticul de film Dan Făinaru), iar Adrian Sitaru va fi membru al juriului Concursului internaţional.

ICR Varșovia susține participarea românească la alte două secțiuni ale Festivalului: atelierele „Studio Nowe Horyzonty” (24-27 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Invitatul român din acest an este producătoarea Ana Maria Pîrvan. Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator, alături de Creative Europe Desk Polska, al evenimentului. A doua secțiune cu participare românească sunt întâlnirile „A Sunday in the Country”.

O altă contribuţie românească la Wrocław este cea din cadrul întâlnirilor „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film. România va fi reprezentată de criticul Andreea Mihalcea. Va fi o primă prezenţă românească la acest eveniment, a cărui a cincea ediţie se desfăşoară în perioada 21-24 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Israel, Olanda, Polonia, România, Ţara Bascilor şi Ungaria.

Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber – evenimentul aduce în prim-plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti şi invitaţi din România.

Festivalul este unul dintre punctele importante ale Programului de manifestări „Wrocław – Capitală Culturală Europeană 2016”.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Lungmetrajul "Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man", în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat, pe 17 august, în avanpremieră, în închiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului International de Film Independent Anonimul din Capitală.

04
/08
/14

Într-o noapte de 4 spre 5 august, 1962, murea o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare: Marilyn Monroe. În ultimul său interviu, spunea că „adevărata frumuseţe şi feminitatea nu pot fi create artificial şi n-au vârstă”.

02
/08
/14

De pe 8 până pe 23 august, Caravana Filmelor NexT se opreşte în parcuri, pe pajişti, în grădini sau pieţe centrale în opt oraşe din ţară. Spectatorii vor putea viziona în aer liber o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute de-a lungul timpului în sălile de cinema în cadrul Festivalului de Film NexT.

02
/08
/14

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra și să ți se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ți se răspundă. Îi aștept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

01
/08
/14

Prezentat în cadrul secțiunii competitive “Un certain regard” la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, “Incompresa”/ “Misunderstood”, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, la București.

01
/08
/14

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

31
/07
/14

Mai mulţi regizori de la Hollywood, între care Quentin Tarantino, Christopher Nolan şi JJ Abrams, vor să salveze ultima fabrică Kodak, ce produce peliculă pentru filme, informează online.wsj.com.

30
/07
/14

Actriţa Maria Dinulescu a declarat, marţi, la un eveniment organizat la Institutul Cultural Român, că nu şi-a dorit succes şi nu-l doreşte în continuare şi a afirmat că, dacă primeşte o audiţie şi trebuie să lucreze la ea, este ,,cea mai fericită", precizând că trăieşte ,,visul ei american".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.