Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Adrian Sitaru, la Festivalul de Film de la Wrocław
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-cristi-puiu-adrian-sitaru-la-festivalul-de-film-de-la-wroclaw/

Între 21 şi 31 iulie, la la Wrocław se desfăşoară Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty”, cel mai bun eveniment cinematografic polonez, cu participare internaţională, în selecţia căruia sunt prezente şi filme din România.

Un articol de Liliana Matei|23 iulie 2016

Institutul Cultural Român de la Varşovia este şi în 2016 partener al festival, în cadrul căruia, România va avea o prezenţă puternică în festival, prin filme, regizori invitaţi, membri în juriu, participanţi la atelierele „Studio Nowe Horyzonty”, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film.

Filmele lui Cristian Mungiu (Bacalaureat), Cristi Puiu (Sieranevada) și Adrian Sitaru (Ilegitim) îşi vor avea premierele la Festivalul de la Wrocław, în prezenţa regizorilor.

Cristian Mungiu este, totodată, invitat al Festivalului în secţiunea „Maeştrii Cinematografiei Europene” (în data de 26 iulie va susține „Lecția de măiestrie cinematografică”, într-o întâlnire moderată de criticul de film Dan Făinaru), iar Adrian Sitaru va fi membru al juriului Concursului internaţional.

ICR Varșovia susține participarea românească la alte două secțiuni ale Festivalului: atelierele „Studio Nowe Horyzonty” (24-27 iulie), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.). Invitatul român din acest an este producătoarea Ana Maria Pîrvan. Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Un rol important şi activ în organizarea atelierelor îl are London Film Academy, coorganizator, alături de Creative Europe Desk Polska, al evenimentului. A doua secțiune cu participare românească sunt întâlnirile „A Sunday in the Country”.

O altă contribuţie românească la Wrocław este cea din cadrul întâlnirilor „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film. România va fi reprezentată de criticul Andreea Mihalcea. Va fi o primă prezenţă românească la acest eveniment, a cărui a cincea ediţie se desfăşoară în perioada 21-24 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din Austria, Cehia, Danemarca, Germania, Israel, Olanda, Polonia, România, Ţara Bascilor şi Ungaria.

Desfăşurat în fiecare an la Wrocław, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” prezintă filme care depăşesc cadrul cinematografiei convenţionale. Având în paralel mai multe secţiuni – concurs, retrospective, proiecţii speciale, completate de concerte, proiecţii cu muzică live, proiecţii în aer liber – evenimentul aduce în prim-plan regizori care merg contra curentului şi modelor, creatori cu stil propriu, inimitabil. Organizatorii îl numesc un festival al vizionarilor cinematografiei, al artiştilor fără compromisuri. În ultimii ani, programul fiecărei ediţii include filme româneşti şi invitaţi din România.

Festivalul este unul dintre punctele importante ale Programului de manifestări „Wrocław – Capitală Culturală Europeană 2016”.

18
/10
/23

Trofeele „Contele Dracula” vor fi înmânate anul acesta unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţi de onoare ai festivalului de la Braşov, ajuns la ediţia a XI-a.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.