Cristian Mungiu devine Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-devine-cavaler-al-ordinului-na%c8%9bional-legiunea-de-onoare/

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional Legiunea de Onoare, recunoaştere din partea preşedintelui Republicii Franceze, a anunţat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2017

„Anul acesta, Franța are plăcerea și onoarea de a-l decora pe cel mai bun ambasador franco-român, Cristian Mungiu. Draga Cristian, ai primit deja oficial Ordinul Cavaler al Artelor și Literelor de la ministerul francez. Săptămâna viitoare, doamna ambasador a Franței la Bucuresti, Michele Ramis, îți va acorda însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, o recunoaștere a președintelui Republicii Franceze pentru serviciile aduse Franței. Franța are șansa de a se asocia cu dumneavoastră, cu filmele dumneavoastră, care călătoresc peste tot în lume”, a comentat Christophe Gigaudaut.

Inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu și realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez, Les Films de Cannes a Bucarest are loc anul acesta la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului și Cinemateca Eforie. La deschidere s-a prezentat cunoscutul film „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, eveniment la care a participat și echipa de realizatori.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.