Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-nominalizat-la-premiile-academiei-de-film-europene-2012/

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2012

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei.

Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 25-a gală EFA 2012 va avea loc pe 1 decembrie, în Malta.

Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria „cel mai bun scenariu” cu filmul său „După dealuri”. Cineastul român va concura la această categorie cu Michael Haneke („Amour”), Tobias Lindholm şi Thomas Vinterberg („Jagten/ The Hunt”), Olivier Nakache şi Eric Toledano („Invincibilii/ Intouchables”) şi Roman Polanski şi Yasmina Reza („Doamne… ce măcel!/ Carnage”).

Pentru filmul „După dealuri”, Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

„După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

 Recent, lungmetrajul „După dealuri” a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, „După dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Pe de altă parte, şi pelicula românească „Superman, Spiderman sau Batman”, regizată de Tudor Giurgiu, a fost nominalizată la categoria „cel mai bun scurtmetraj al anului” a premiilor Academiei de Film Europene 2012.

Recent, scurtmetrajul „Superman, Spiderman sau Batman”, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost premiat la ediţia 2012 a Manhattan Short, unde a primit medalia de aur. Totodată, pelicula a fost premiată şi în cadrul festivalului Kaliber 35 Munich International Film Festival. Pe de altă parte, în aprilie 2012, „Superman, Spiderman sau Batman” a câştigat premiul pentru „cel mai bun scurtmetraj” la Aspen Shortfest, premiu ce îi garantează un loc pe lista lungă a nominalizărilor la Premiile Oscar, la categoria „cel mai bun scurtmetraj ficţiune”.

„Superman Spiderman sau Batman” spune povestea lui Aron, un băieţel de cinci ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

Pe de altă parte, la aceeaşi categorie – „cel mai bun scurtmetraj al anului” – a premiilor Academiei de Film Europene 2012, alături de „Superman Spiderman sau Batman” au mai fost selecţionate scurtmetrajele „Demain, ca sera bien”, de Pauline Gay, „Two Hearts”, de Darren Thornton, „Miten Marjoja Poimitaan”, de Elina Talvensaari, „L’Ambassadeur et moi”, de Jan Czarlewski, „Im Freien”, de Albert Sackl, „Csicska”, de Attila Till, „Villa Antropoff”, de Vladimir Leschiov şi Kaspar Jancis, „Sessiz”, de Rezan Yeşilbaş, „Manha de Santo Antonio”, de Joao Pedro Rodrigues, „Back of Beyond”, de Michael Lennox, „Titloi Telous”, de Yorgos Zois şi „Einspruch VI”, de Rolando Colla.

La categoria „cel mai bun film european al anului” au fost nominalizate lungmetrajele „Amour”, de Michael Haneke, „Barbara”, de Christian Petzold, „Cesare deve morire”, de Paolo şi Vittorio Taviani, „Intouchables”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano, „Jagten/ The Hunt”, de Thomas Vinterberg, şi „Shame”, de Steve McQueen.

La categoria „cel mai bun regizor european al anului” vor concura cineaştii Nuri Bilge Ceylan („Bir Zamanlar Anadolu’Da/ Once Upon a Time in Anatolia”), Michael Haneke („Amour”), Steve McQueen („Shame”), Paolo şi Vittorio Taviani („Cesare deve morire”) şi Thomas Vinterberg („Jagten/ The Hunt”).

Actriţele Emilie Duquenne („A Perdre la Raison”), Nina Hoss („Barbara”), Emmanuelle Riva („Amour”), Margarethe Tiesel („Paradise: Liebe”) şi Kate Winslet („Carnage”) au fost nominalizate la categoria „cea mai bună actriţă europeană a anului”.

La categoria „cel mai bun actor european al anului” au fost nominalizaţi Francois Cluzet şi Omar Sy („Intouchables”), Michael Fassbender („Shame”), Mads Mikkelsen („Jagten/ The Hunt”), Gary Oldman („Tinker Tailor Soldier Spy”) şi Jean-Louis Trintignant („Amour”).

La categoria „cel mai bun lungmetraj de animaţie” vor concura peliculele „Alois Nebel”, de Tomas Lunak, „Arrugas”, de Ignacio Ferreras, şi „The Pirates! In An Adventure With Scientists”, de Peter Lord.

Trofeul Carlo Di Palma, decernat în cadrul categoriei „European Cinematographer Award 2012”, va fi disputat între cineaştii Sean Bobbitt („Shame”), Bruno Delbonnel („Faust”), Darius Khondji („Amour”), Gokhan Tiryaki („Once Upon a Time in Anatolia”) şi Hoyte Van Hoytema („Tinker Tailor Soldier Spy).

La categoria „cel mai bun editor de film al anului” vor concura Janus Billeskov Jansen şi Anne Osterud („Jagten/ The Hunt”), Roberto Perpignani („Cesare deve morire”) şi Joe Walker („Shame”).

La categoria „cel mai bun designer de producţie” au fost nominalizaţi Maria Djurkovic („Tinker Tailor Soldier Spy”), Niels Sejer (A Royal Affair”) şi „Elena Zhukova („Faust”).

Premiul decernat în cadrul categoriei „cel mai bun compozitor de muzică de film” va fi disputat între Cyrille Aufort şi Gabriel Yared („A Royal Affair”), Francois Couturier („Io Sono Li”), George Fenton (The Angels’ Share”) şi Alberto Iglesias („Tinker Tailor Soldier Spy”).

 

Sursa: Mediafax

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.