Cristian Mungiu, premiul pentru regie la Cannes pentru „Bacalaureat“
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-premiul-pentru-regie-la-cannes-pentru-bacalaureat/

Premiul pentru regie a fost câştigat, ex aequo, de Cristian Mungiu, pentru “Bacalaureat”, şi de regizorul francez Olivier Assayas, pentru “Personal Shopper”, în cadrul actualei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Iată care au fost cele mai importante premii ale serii…

Un articol de Ionuţ Mareş|22 Mai 2016

Premiul Palme d’Or este câştigat de filmul “I, Daniel Blake”, al veteranului regizor britanic Ken Loach, care obţine pentru a doua oară celebrul trofeu. Premiul a fost înmânat de actorul Mel Gibson şi de preşedintele juriului din acest an, cineastul australian George Miller.

Grand Prix merge la filmul “Juste la fin du monde”, realizat în Franţa de tânărul cineast canadian Xavier Dolan, care a plâns în timpul discursului de mulţumire. Din distribuţia filmului: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux.

Premiul pentru regie este câştigat, ex-aequo, de Cristian Mungiu şi de regizorul francez Olivier Assayas.

Olivier Assayas a mărturisit, pe scenă, că îl admiră pe Cristian Mungiu și că este recunoscător că împarte premiul cu acesta. La rândul său, Cristian Mungiu a tras un semnal de alarmă, spunând că, în acest moment, cinematograful de artă nu este într-o situație foarte bună și că a fost limitat la o nișă. „Cinematografia de autor a continuat să existe și datorită Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate“, a declarat Mungiu, care a mulțumit echipei sale, spunând că nu face filmele singur. „Mulțumesc familiei mele care mi-a dat o direcție în viață“.

Citiți cronicile din Ziarul Metropolis:

Mecanica lui Mungiu, de Ionuț Mareș

„Bacalaureat”. Dileme morale, de Ionuț Mareș

Exodul, de Andrei Crăciun

Premiul pentru cel mai bun scenariu merge la cineastul iranian Asghar Farhadi, pentru filmul “The Salesman”. Asghar Farhadi este autorul celebrului film “A Separation”, care a câştigat în 2011 Ursul de Aur la Berlin.

Premiul de interpretare feminină este câştigat de actriţa filipineză Jaclyn Jose, din filmul “Ma’ Rosa”, al regizorului Brillante Mendoza.

Premiul Juriului merge la filmul “American Honey”, al regizoarei britanice Andrea Arnold.

Premiul de interpretare masculină este câştigat de actorul iranian Shahab Hosseini, din filmul “The Salesman”, de Asghar Farhadi.

Un Premiu Palme d’Or onorific merge la celebrul actor francez Jean-Pierre Léaud, care a devenit cunoscut când era copil, cu rolul din filmul “Cele 400 de lovituri” (1959), de François Truffaut.

Jean-Pierre-Leaud

Premiul Camera d`Or, pentru debut, la Festivalul de la Cannes merge la drama franceză “Divines”, de Uda Benyamina, o regizoare franceză de origine marocană. Filmul românesc “Câini”, de Bogdan Mirică, s-a aflat de asemenea în cursa pentru Camera d’Or.

13227795_1033413126745064_5117742217071061287_o

Foto: Festival de Cannes Pagina Oficiala12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

Page 1 of 22412345...102030...Last »