Cristian Mungiu, premiul pentru regie la Cannes pentru „Bacalaureat“
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-premiul-pentru-regie-la-cannes-pentru-bacalaureat/

Premiul pentru regie a fost câştigat, ex aequo, de Cristian Mungiu, pentru „Bacalaureat”, şi de regizorul francez Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”, în cadrul actualei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Iată care au fost cele mai importante premii ale serii…

Un articol de Ionuţ Mareş|22 mai 2016

Premiul Palme d’Or este câştigat de filmul „I, Daniel Blake”, al veteranului regizor britanic Ken Loach, care obţine pentru a doua oară celebrul trofeu. Premiul a fost înmânat de actorul Mel Gibson şi de preşedintele juriului din acest an, cineastul australian George Miller.

Grand Prix merge la filmul „Juste la fin du monde”, realizat în Franţa de tânărul cineast canadian Xavier Dolan, care a plâns în timpul discursului de mulţumire. Din distribuţia filmului: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux.

Premiul pentru regie este câştigat, ex-aequo, de Cristian Mungiu şi de regizorul francez Olivier Assayas.

Olivier Assayas a mărturisit, pe scenă, că îl admiră pe Cristian Mungiu și că este recunoscător că împarte premiul cu acesta. La rândul său, Cristian Mungiu a tras un semnal de alarmă, spunând că, în acest moment, cinematograful de artă nu este într-o situație foarte bună și că a fost limitat la o nișă. „Cinematografia de autor a continuat să existe și datorită Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate“, a declarat Mungiu, care a mulțumit echipei sale, spunând că nu face filmele singur. „Mulțumesc familiei mele care mi-a dat o direcție în viață“.

Citiți cronicile din Ziarul Metropolis:

Mecanica lui Mungiu, de Ionuț Mareș

„Bacalaureat”. Dileme morale, de Ionuț Mareș

Exodul, de Andrei Crăciun

Premiul pentru cel mai bun scenariu merge la cineastul iranian Asghar Farhadi, pentru filmul „The Salesman”. Asghar Farhadi este autorul celebrului film „A Separation”, care a câştigat în 2011 Ursul de Aur la Berlin.

Premiul de interpretare feminină este câştigat de actriţa filipineză Jaclyn Jose, din filmul „Ma’ Rosa”, al regizorului Brillante Mendoza.

Premiul Juriului merge la filmul „American Honey”, al regizoarei britanice Andrea Arnold.

Premiul de interpretare masculină este câştigat de actorul iranian Shahab Hosseini, din filmul „The Salesman”, de Asghar Farhadi.

Un Premiu Palme d’Or onorific merge la celebrul actor francez Jean-Pierre Léaud, care a devenit cunoscut când era copil, cu rolul din filmul „Cele 400 de lovituri” (1959), de François Truffaut.

Jean-Pierre-Leaud

Premiul Camera d`Or, pentru debut, la Festivalul de la Cannes merge la drama franceză „Divines”, de Uda Benyamina, o regizoare franceză de origine marocană. Filmul românesc „Câini”, de Bogdan Mirică, s-a aflat de asemenea în cursa pentru Camera d’Or.

13227795_1033413126745064_5117742217071061287_o

Foto: Festival de Cannes Pagina Oficiala



17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.