Cristian Mungiu, printre cineaştii care protestează faţă de înlocuirea legii copywright-ului în UE
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-printre-cineastii-care-protesteaza-fata-de-inlocuirea-legii-copywright-ului-in-ue/

Regizorul român Cristian Mungiu se numără printre cei 20 de cineaşti europeni de top, printre care Michel Hazanavicius, Wim Wenders, Paolo Sorrentino, Ken Loach, care vor să protejeze actuala lege a drepturilor de autor, pe care Comisia Europeană vrea să o înlocuiască cu Digital Single Market (DSM).

Un articol de Liliana Matei|10 Aprilie 2015

Cu ocazia evenimentului “Rendez-Vous with New French Cinema” organizat recent la Roma, un număr de 20 de regizori europeni au decis să protesteze faţă de propunerea Comisiei Europene de înlocuire a actualei legi a drepturilor de autor cu Digital Single Market (DSM), o măsură legislativă care va permite producţiei audiovizuale şi operelor cinematografice să circule liber în interiorul Uniunii Europene prin intermediul unor licenţe paneuropene, informează site-ul revistei Variety, anunță Mediafax.

Cineaştii spun că propunerea CE va elimina noţiunea de “exclusivitate teritorială”, îi va deposeda de drepturi pe posesorii acestora şi va aduce beneficii doar platformelor multiteritoriale, precum Netflix şi Google. Abrogarea actualei legi a drepturilor de autor ar ameninţa, de asemenea, întregul sistem de finanţare care a permis dezvoltarea şi înflorirea industriilor cinematografice şi culturale din Europa.

“Filmele noastre sunt o formă de speranţă şi ele contribuie, cu modestie, dar în mod cert, la construirea identităţii europene. Într-o epocă în care unele dintre ţările noastre se confruntă cu noi tendinţe obscurantiste care seamănă cu un acces de ură, un licăr de speranţă poate să fie adus de cinema”, se afirmă în documentul semnat de cei 20 de cineaşti europeni.

În acea scrisoare deschisă, adresată autorităţilor publice europene, organismelor naţionale din domeniul cinematografiei şi EFAD (European Film Directors Agency), semnatatorii ei au indicat câteva metode ce ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăţi circulaţia filmelor în cinematografe, pe platformele digitale şi la posturile TV din Europa.

Documentul cere, de asemenea, protejarea cinematografelor de artă şi subliniază nevoia finanţării programelor ce vizează trecerea acestora la tehnologia digitală. Semnatarii documentului au subliniat, totodată, nevoia presantă de plasare a “uriaşilor din domeniul internetului global” (precum platforma Netflix) pe picior de egalitate cu actorii locali de pe piaţa cinematografică, în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale şi cotele de investiţii.

În acelaşi timp, documentul a semnalat importanţa pe care o au radiodifuzorii naţionali în finanţarea unei diversităţi de filme europene şi în posibila lansare a unei platforme digitale paneuropene care să fie dedicată filmelor de artă.

Potrivit screendaily.com, documentul prezentat la Roma a fost semnat de peste 20 de cineaşti europeni de top, inclusiv de laureaţii cu Oscar Michel Hazanavicius şi Paolo Sorrentino şi laureaţii cu Palme d’Or Cristian Mungiu şi Ken Loach.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »