Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan au acordat 8 premii la  Docuart Fest

https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-tudor-popescu-magda-mihailescu-si-marian-crisan-au-acordat-8-premii-la-docuart-fest%e2%80%a8/

Duminică, 4 octombrie, s-a încheiat a 4-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc şi-a desemnat câştigătorii celor 3 secţiuni competiţionale.
 Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu şi Marian Crişan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboţelul de aur” regizat de Mihai Dragolea şi Radu Mocanu.

Un articol de Liliana Matei|5 octombrie 2015

Premiul a fost înmânat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu: “Criteriul principal după care juriul s-a ghidat în acest palmares a fost chiar definiția documentarului, ce îl deosebește de filmul de ficțiune, în primul rând aderența la real, să lucreze cu secvențe de real, fără mizanscenă, fără trucuri, fără efecte speciale, încercând să folosească doar ceea ce oferă viața pentru ecran”.

Filmul vorbește despre Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, abandonată la naștere, multiplă campioană europeană și mondială, care se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Speră că acest ultim câștig îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată, o casă.

Premiu pentru pentru cea mai bună regie la secțiunea studențească a fost acordat lui Artur Boruzs, pentru pentru filmul documentar “Românești”.

Premiu pentru pentru cea mai bună imagine, secțiunea studențească, a fost înmânat lui Dragoș Mihai Hanciu pentru filmul “Brudina”, regia Dragoș Mihai Hanciu.

Premiu pentru pentru cel mai bun montaj, secțiunea studențească a fost acordat lui Cristian Radu pentru montajul filmului documentar “Românești”, în regia lui Artur Boruzs.

La secțiunea principală, premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Răzvan Georgescu pentru filmul documentar, “Pașaport de Germania”.

Premiu pentru pentru cea mai bună imagine, secțiunea principală, a mers către Susanne Schüle pentru imaginea filmului documentar “Afară”, regia Andrei Schwartz.
În cadrul aceleași secțiuni, principale,  premiul pentru cel mai bun montaj a fost câștigat de Letiția Ștefănescu pentru montajul filmului documentar “Aliyah DADA”, regia Oana Giurgiu.

Începând cu această ediție, Docuart Fest a introdus o nouă secțiune competițională, dedicată documentarului de televiziune. În cadrul acesteia, premiul a fost câștigat de filmul “Călușarii din Bârla”, în regia Adrianei Oprea.

Despre selecția de filme din acest an, filmologul Cristian Tudor Popescu a afirmat: “Au fost filme bine făcute din punct de vedere cinematografic, montaj, imagine, regie chiar, însă, au fost marcate de tezism, de încercarea de a manipula spectatorul adunând niște date reale, dar ducându-le spre ideea pe care realizatorul vrea să o impună cu orice preț spectatorilor.”

Filmele proiectate la Docuart Fest au fost urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii, moderate de Florin Barbu, Celina Nițu și Daniela Apostol.

Festivalul s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere și o retrospectivă Thomas Ciulei.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.

23
/09
/20

OPINIE Prea puținele recompense juste acordate la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România, ediția 2020, nu pot șterge senzația generală că un astfel de eveniment este mai puțin despre recunoașterea valorii reale, cât mai ales despre a mulțumi pe cât mai mulți, în special dintre cei apropiați de UCIN.

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

Pagina 1 din 27112345...102030...Ultima »