Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan au acordat 8 premii la  Docuart Fest

https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-tudor-popescu-magda-mihailescu-si-marian-crisan-au-acordat-8-premii-la-docuart-fest%e2%80%a8/

Duminică, 4 octombrie, s-a încheiat a 4-a ediţie a Bucureşti Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc şi-a desemnat câştigătorii celor 3 secţiuni competiţionale.
 Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu şi Marian Crişan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboţelul de aur” regizat de Mihai Dragolea şi Radu Mocanu.

Un articol de Liliana Matei|5 octombrie 2015

Premiul a fost înmânat de jurnalistul Cristian Tudor Popescu: “Criteriul principal după care juriul s-a ghidat în acest palmares a fost chiar definiția documentarului, ce îl deosebește de filmul de ficțiune, în primul rând aderența la real, să lucreze cu secvențe de real, fără mizanscenă, fără trucuri, fără efecte speciale, încercând să folosească doar ceea ce oferă viața pentru ecran”.

Filmul vorbește despre Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, abandonată la naștere, multiplă campioană europeană și mondială, care se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Speră că acest ultim câștig îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată, o casă.

Premiu pentru pentru cea mai bună regie la secțiunea studențească a fost acordat lui Artur Boruzs, pentru pentru filmul documentar “Românești”.

Premiu pentru pentru cea mai bună imagine, secțiunea studențească, a fost înmânat lui Dragoș Mihai Hanciu pentru filmul “Brudina”, regia Dragoș Mihai Hanciu.

Premiu pentru pentru cel mai bun montaj, secțiunea studențească a fost acordat lui Cristian Radu pentru montajul filmului documentar “Românești”, în regia lui Artur Boruzs.

La secțiunea principală, premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Răzvan Georgescu pentru filmul documentar, “Pașaport de Germania”.

Premiu pentru pentru cea mai bună imagine, secțiunea principală, a mers către Susanne Schüle pentru imaginea filmului documentar “Afară”, regia Andrei Schwartz.
În cadrul aceleași secțiuni, principale,  premiul pentru cel mai bun montaj a fost câștigat de Letiția Ștefănescu pentru montajul filmului documentar “Aliyah DADA”, regia Oana Giurgiu.

Începând cu această ediție, Docuart Fest a introdus o nouă secțiune competițională, dedicată documentarului de televiziune. În cadrul acesteia, premiul a fost câștigat de filmul “Călușarii din Bârla”, în regia Adrianei Oprea.

Despre selecția de filme din acest an, filmologul Cristian Tudor Popescu a afirmat: “Au fost filme bine făcute din punct de vedere cinematografic, montaj, imagine, regie chiar, însă, au fost marcate de tezism, de încercarea de a manipula spectatorul adunând niște date reale, dar ducându-le spre ideea pe care realizatorul vrea să o impună cu orice preț spectatorilor.”

Filmele proiectate la Docuart Fest au fost urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii, moderate de Florin Barbu, Celina Nițu și Daniela Apostol.

Festivalul s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere și o retrospectivă Thomas Ciulei.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.