Cristina Stamate, operată pe cord deschis
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristina-stamate-operata-pe-cord-deschis/

Actriţa Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, intervenţia a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac, a anunţat luni Spitalul Sanador, care a precizat că actriţa este la terapie intensivă.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2015

Cristina Stamate, operată pe cord deschis / Operaţia a fost realizată săptămâna trecută, de o echipă chirurgicală condusă de conferenţiar universitar doctor Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Sanador.

Intervenţia a durat şase ore, întreaga procedură a decurs normal, iar starea de sănătatea a pacientei este bună. Procedura a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză din pyrolite carbon de tip Medtronic şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac. Operaţia, cu un grad de complexitate ridicat, a presupus utilizarea circulaţiei extracorporeale.

Actriţa Cristina Stamate (68 ani) suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, afecţiuni grave ale inimii.

Insuficienţa mitrală este un defect de închidere a valvulei mitrale, care constă în trecerea anormală a sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul sistolei, ca urmare a închiderii incomplete a orificiului mitral.

Cardiopatia ischemică este una dintre cele mai întâlnite boli ale inimii şi printre principalele cauze de deces la adulţi. Aceasta este cauzată de reducerea fluxului sangvin şi a aportului de oxigen la nivel miocardic, şi se produce din cauza îngustării sau chiar obstrucţiei complete a arterelor coronare mari, prin formarea, în interiorul pereţilor acestora, a plăcii aterosclerotice.

Actriţa Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, în Bucureşti.

Cristina Stamate a jucat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase şi a avut roluri în producţii precum „Arca lui Nae şi Vasile”, „Bufonii regelui”, „Dai un ban, dar face”, „Idolul femeilor”, „Nimic despre papagali”, „Poftă bună lui Tănase”, „Revista revistelor”, „Te aştept diseară pe Lipscani”, „Ura… şi la gară” şi „Vara nu-i ca iarna”.

Foto: Cristina Stamate – cinemagia

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

22
/11
/16

Loredana, artista cu cea mai longevivă, dar şi cu cea mai spectaculoasă carieră din muzica românească, îşi surprinde din nou publicul cu un cadou special: o carte cu amintiri emoţionante despre copilăria sa, povestite în premieră. Lansarea cărţii “Sentimente” va avea loc la Sala Palatului, pe 26 noiembrie, odată cu concertul pe care artista îl va susţine în cea mai mare sală de concerte din România.

22
/11
/16

E joi, ora 19.00 și Bucureștiul recită, ca la o serbare, două versuri ale Magdei Isanos: „E-așa frumos să rătăcești o noapte, / cu luna, ca o amforă, pe umăr”.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

21
/11
/16

„Românul iese la mort”. Această constatare devenea valabilă odinioară mai ales când era vorba de o înmormântare domnească, aşa cum a fost cea a lui Alexandru Suţu, întâmplată în ianuarie 1821.

21
/11
/16

După ce a dat jos bulina roşie de pe clădire, transformându-se în „Teatrul Nottara, excelenţă fără risc” teatrul de pe bulevardul Magheru vine în această toamnă cu haine noi, cu spectacole noi... Luna trecută, aici a avut loc premiera piesei „Alcool“. Un spectacol amuzant, viu, cu multă muzică, poezie şi dans. Mihai Măniuţiu, Ada Milea, Vava Ştefănescu, Adrian Damian, Ion Mureşan.

21
/11
/16

Ați fost vreodată la Varșovia? Nu? Mărturisesc că nici eu. În schimb am fost la teatru, mai precis la Teatrul Evreiesc de Stat, unde am văzut într-un decor familiar și extraordinar de frumos restaurat, spectacolul „Varșovia: Ghid turistic” de Hillel Mittelpunkt, în regia lui Eugen Gyemant, cu Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Natalie Ester, Rudy Rosenfeld și Viorica Bantaş...

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

19
/11
/16

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST se va deschide pe 20 noiembrie la București și va dura o săptămână. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume, în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.