Croitoreasa de la Dachau, de Mary Chamberlain. Un roman despre inocenţa primei iubiri
https://www.ziarulmetropolis.ro/croitoreasa-de-la-dachau-de-mary-chamberlain-un-roman-despre-inocenta-primei-iubiri/

Eroina romanului Croitoreasa de la Dachau este o frumoasă londoneză, Ada Vaughan, care nutreşte ambiţia de a deveni modistă, cu un atelier care să-i poarte numele. Şi visul ei nu este, poate, prea greu de îndeplinit, fiindcă talentul nu-i lipseşte.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2015

Se întâmplă însă că la 19 ani, câţi are în 1939, Ada întâlneşte un bărbat fermecător, pe Stanislaus von Lieben. Când află că Stanislaus e conte, visurilor sale li se adaugă strălucirea unei lumi în care, săracă, Ada nu păşise încă.

Îndrăgostită de acest bărbat şarmant, fata îi acceptă invitaţia de a pleca împreună la Paris.

Călătoria romantică sfîrşeşte însă în promiscuitate şi haos: izbucneşte războiul, Stanislaus dă la iveală lucruri pe care, în naivitatea ei, Ada nu le putuse bănui, iar în drumul său prin viaţă va cunoaşte singurătatea femeii părăsite, asumarea regulilor traiului într-o mănăstire fără a fi călugăriţă şi apoi prizonieratul german.

Va supravieţui războiului graţie talentului ce nu îi poate fi luat.

Croitoreasa de la Dachau are în fundal un thriller minunat povestit. Nu poţi să nu te îndrăgosteşti de un personaj ca Ada Vaughan: real până în cele mai mici detalii, imperfect, fermecător. – Saskia Sarginson

Roman emoţionant despre inocenţa primei iubiri, despre război şi puterea de a-i supravieţui, Croitoreasa de la Dachau, de Mary Chamberlain, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Bogdan Coşa.

Volumul este disponibil şi în ediţie digitală.

Contextul marcat de cel de-al Doilea Război Mondial e uimitor de bine schiţat. După lectura romanului rămâne însă imaginea impresionantă a Adei Vaughan, cu voinţa, pasiunea şi slăbiciunile ei. – Cecilia Ekbäck

Despre  Mary Chamberlain

Mary Chamberlain s-a născut la Londra şi a studiat relaţii şi politici internaţionale la University of Edinburgh şi London School of Economics. A debutat în 1975, iar de atunci a publicat numeroase cărţi cu tematică istorică, biografii, studii de feminism.

Este, de asemenea, profesor emerit de istorie a caraibilor la Oxford Brookes University. A locuit şi a lucrat în Marea Britanie şi în Insulele Caraibe, a absolvit cunoscutul curs de creative writing de la Royal Holloway, University of London, iar în prezent trăieşte în capitala Marii Britanii alături de actualul soţ, Stein Ringen, sociolog norvegian.

Croitoreasa de la Dachau este ultima ei carte publicată.

Foto: Croitoreasa de la Dachau, Mary Chamberlain – Polirom

09
/05
/20

În această perioadă în care izolarea și nesiguranța domină Asociația Pro Valores, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Delirs.com, propun tinerilor talentați din întreaga țară un concurs de literatură care poartă numele prințesei Martha Bibescu.

28
/04
/20

În 2019, a apărut în traducere în limba română, la Editura RAO, o nouă ediție, „revăzută și actualizată”, a celebrei antologii „1001 de filme de văzut într-o viață”. Ce filme au ieșit din canon și ce titluri au devenit obligatorii în ultimii 15 ani?

27
/04
/20

Gabo a murit acum șase ani, pe 17 aprilie 2014, în Mexic, la 87 de ani. Volumul „Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet“ (traducere din limba spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți) a fost publicat la Rao, în 2014. Nuvelele au fost publicate în original în 1972, dar au fost scrise în 1968, după „Un veac de singurătate“.

22
/04
/20

Ziua Internațională a Cărții ne găsește anul acesta într-o situație cu totul specială. Acesta este și motivul pentru care cea de-a 8-a ediție Noaptea Cărților Deschise – cel mai așteptat eveniment de încurajare a lecturii – se desfășoară sub îndemnul de a sărbători cărțile de #acasă. 

16
/04
/20

Editura Nemira a invitat mai mulți scriitori români să ne scrie, la cald, despre momentul aproape ireal, dar incredibil de concret, pe care îl trăim cu toții acum. Și așa s-a compus o antologia-ebook „Izolare”, despre distanțare și carantină, despre absență și prezență.

14
/04
/20

În această săptămână se împlinesc șase ani de când a murit, la New York, poeta Nina Cassian. Ne-am întors la jurnalul ei (Memoria ca zestre, publicat la Cărțile Tango, în urmă cu zece ani). Jurnalul poetei se întinde pe durata a mai bine de jumătate de secol fiind o extraordinară mărturie despre mai multe epoci.

14
/04
/20

Trecem printr-o perioadă dificilă, o adevărată furtună. Viețile noastre au încetinit brusc și suntem cu toții în căutarea unor răspunsuri care să ne țină deasupra valului. Iar răspunsurile pot veni și dinspre... povești!